In het Oosterpark komen twee nieuwe hotels, in monumentale panden die de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft afgestoten. In het park zullen dan met het al bestaande NH Tropen en Hotel Arena vier hotels staan.

De nieuwe hotels komen in het voormalige Laboratorium voor de Gezondheidsleer uit 1916 en het Ontleedkundig Laboratorium, dat acht jaar ouder is.

De gebouwen in het Oosterpark werden tot drie jaar geleden gebruikt door het Zoölogisch Museum. Dat is toen onder protest van de medewerkers verhuisd naar Leiden. Sindsdien stonden de panden leeg.

Nadat stadsdeel Oost een bestemming als hotel mogelijk had gemaakt, kocht ontwikkelaar COD het voormalige Laboratorium voor de Gezondheidsleer. Dat gebouw staat in feite midden in het park.

'De locatie is prachtig,' zegt ontwikkelaar Randy van den Broek. 'Diverse exploitanten hebben er belangstelling voor.' En dat is geen wonder, want deze gebouwen in het Oosterpark liggen net buiten het centrum, waar tegenwoordig een strenger hotelbeleid geldt.

Blubber
De verwachting is dat het hotel met 180 kamers en drie sterren volgend voorjaar al open kan gaan, al hangt dat wel af van de opknapbeurt voor het park zelf die het stadsdeel op het programma heeft staan. 'Die lijkt enige vertraging op te lopen door discussies over het kappen van bomen. Je wilt natuurlijk geen hotel openen en dan in de blubber stappen.'


Een woordvoerder van stadsdeel Oost bevestigt dat gesprekken over een hotel in het Ontleedkundig Laboratorium, het voormalige hoofdgebouw van het Zoölogisch Museum, vlak bij het Tropeninstituut, onlangs ook zijn begonnen. Mogelijk zal daar een Motel One in komen, van een Duitse hotelketen die zich op duurzaamheid profileert. Motel One zal overigens ook al een vestiging op de Zuidas openen.

Het oude Ontleedkundig Laboratorium is vorig jaar door de UvA overgedaan aan Astoria Vastgoed en vervolgens voor 5,6 miljoen euro doorverkocht aan Luxury Hotel Developments, waarvan Sabah Nissan, bekend van Teasers op het Damrak, één van de eigenaren is.

Tekst: Joost Zonneveld

Lees hieronder het artikel in Folia Magazine uit 2013 over de verhuizing van het Zoölogisch Museum naar Leiden.

Lees meer over