Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Margot Dijkgraaf, boegbeeld van academisch cultureel centrum Spui25, gaat de UvA verlaten. Ze wordt per 1 juni directeur van de Boekmanstichting, een kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid in Amsterdam. Daar volgt ze Cas Smithuijsen op, die met pensioen gaat. 

Zeven jaar geleden startte Dijkgraaf (53) met Spui25, dat zij als directeur uitbouwde tot een bekend Amsterdams podium voor cultuur en academisch debat. Ze is daarnaast literatuurcritica bij NRC Handelsblad en publiceerde boeken over onder meer Franse en Europese literatuur.

Vorige maand werd ze naar eigen zeggen benaderd voor de functie bij de Boekmanstichting. ‘Toen ik erover ging nadenken en ging praten, werd ik enthousiast over de mogelijkheden mij inhoudelijk op dit vlak te verdiepen en de stichting een nieuw elan te geven,’ zegt Dijkgraaf in een reactie.

Margot Dijkgraaf Margot Dijkgraaf

De Boekmanstichting, vernoemd naar de vooroorlogse wethouder van kunstzaken en onderwijs, tevens wetenschapper Emanuel Boekman (1889-1940), bedient volgens Dijkgraaf een werkveld waar ze net nog iets meer kan doen voor de cultuur dan bij Spui25. Dijkgraaf: ‘De Boekmanstichting is een organisatie met een goede reputatie en een missie in het culturele veld waarin ik me heel goed kan vinden. De Boekmanstichting leiden betekent bijdragen aan het signaleren, monitoren, onderzoeken en interpreteren van cijfers over de hele cultuursector, om daarmee vervolgens ook de dialoog over de maatschappelijke én de individuele waarde van cultuur en kunst te voeden. Dat is toch iets anders dan bij Spui25. Er zijn andere partners en je speelt een andere, meer verdiepende en informerende, wellicht sturende rol in het culturele en wetenschappelijke veld.’

Samenwerken
Spui25 staat na zeven jaar volgens Dijkgraaf ‘als een huis’. ‘Het heeft zijn plek veroverd, er zijn tal van mogelijkheden voor nieuwe partnerschappen en we zijn ook bezig samenwerkingsverbanden te smeden met verwante instellingen buiten Amsterdam. De Amsterdamse Academische Club en NRC Restaurant Café zijn hele goede partners – en er zijn nog wel andere. – waar we nog meer mee zouden kunnen samenwerken.’

Voordat Dijkgraaf aan de slag gaat bij de Boekmanstichting vindt er voor haar zelf ook nog een belangrijk moment plaats: komend voorjaar verschijnt haar boek over Hella S. Haasse.
Lees meer over