Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Een echte stadscampus voor de Hogeschool van Amsterdam, dat was de gedachte achter de ontwikkeling van de Amstelcampus toen die aanving. Dit jaar werden er weer een aantal resultaten zichtbaar. Folia zette ze op een rijtje.

Muller-Lulofshuis
Begin mei werd het gloednieuwe Muller-Lulofshuis opgeleverd. Dat huis is inmiddels het onderkomen van het Domein Maatschappij & Recht, het Kenniscentrum Maatschappij & Recht, het bedrijfsbureau en het service die vertrokken uit het Jan Bommerhuis. Het Muller-Lulofshuis bezit ook nog een sporthal en is ingericht volgens het FLOW-principe (Flexibel Leren, Ontmoeten en Werken).

Al snel bleek echter dat het nieuwe gebouw niet aan alle wensen van studenten voldeed. In gesprek met Folia TV klaagden zij onder meer over een disfunctionerende airconditioninginstallatie, kapotte koffiemachines en wel erg lome liften.

Wibauthuis
Dit jaar bereikte ook de bouw van het Wibautgebouw haar hoogste punt. In september kregen de bouwvakkers de beloning daarvoor, de zogenaamde kapfooi van 25 euro de man. Het nieuwe Wibautgebouw staat op de plek van het gesloopte Wibauthuis en moet eind 2014 klaar zijn.

Een paar maanden daarna moet het nieuwe Wibautgebouw geopend worden en huisvesting gaan bieden aan de domeinen Maatschappij & Recht en Economie & Management. Er wordt eveneens ruimte geschapen voor een restaurant en een koffiecorner.

De droom van Doop
Als het aan Paul Doop ligt noemen Amsterdammers de Amstelcampus voortaan het Universiteitskwartier en wordt metrostation Weesperplein omgedoopt tot metrostation Universiteit, zo onthulde hij in een artikel in Folia Magazine. Volgens Doop is dat een mooie beloning voor het feit dat er door de nieuwe Amstelcampus straks veertigduizend studenten het gebied rond het Weesperplein bevolken.

Lector Kenniseconomie Willem van Winden is minder enthousiast over het eindresultaat. Hij mist de synergie met de stad en ziet vooral een aantal mooie afzonderlijke gebouwen die binding met de omgeving missen. In een Folia Radio-uitzending stelde hij: ‘Er is niet nagedacht: als we als HvA met z’n allen op die plek gaan zitten, hoe kunnen we dan samen met de gemeente, met stadsdeel Oost en met andere partijen, ervoor zorgen dat daar echt een spetterend nieuw initiatief ontstaat waar de stad van profiteert.’

Wat staat ons te wachten?
Meike Verhagen, woordvoerder van de HvA belooft voor volgend jaar naast de oplevering van het Wibautgebouw nog meer moois. Zo hoopt ze dat komend voorjaar de bestemmingswijziging van het Rhijnspoorgebouw door de gemeenteraad zal worden goedgekeurd. In november zullen bovendien 60 Wibautwoningen beschikbaar worden voor studenten. Alles loopt kort gezegd volgens plan. Verhagen: ‘Alles ligt op schema: qua tijd, planning en geld.’

Lees meer over