Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een tikje overweldigd, dat is Daniël de Rijke vandaag door alle media-aandacht. Vorige week woensdag plaatste de 21-jarige politicologie-student een open brief aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers online. In de brief beklaagde De Rijke zich over het feit dat verschillende verzekeraars hem als voormalig kankerpatiënt weigeren een aanvullende verzekering te verlenen. Dit weekend ging zijn brief ‘viral’ op sociale media en sindsdien wordt de UvA-student platgebeld door landelijke media.

Afgelopen jaar herstelde De Rijke van de ziekte van Hodgkin, een vorm van lymfklierkanker. Onlangs besloot hij van zorgverzekering te wisselen, omdat zijn huidige verzekeraar niet meer alle ziekenhuizen en artsen vergoedt. Als rugbyspeler wilde hij bovendien graag een verzekering waarbij ook fysiotherapie inbegrepen is. Verschillende verzekeraars lieten echter weten hem als ex-kankerpatiënt geen aanvullende verzekering te verlenen. Één verzekeraar karakteriseerde hem zelfs als ‘brandend huis’.

Media
‘Na de eerste afwijzing was ik gewoon boos,’ vertelt de student. ‘Maar toen ik bij meer verzekeraars geweigerd werd, groeide vooral mijn verbazing.’ In zijn open brief aan de minister vraagt De Rijke haar of dit de vorm van marktwerking is die zij voor ogen heeft. Hoewel verzekeraars verplicht zijn iedereen voor een basisverzekering te accepteren, zijn er geen regels wat betreft aanvullende verzekeringen. De Rijke: ‘Dat vind ik heel raar. Nu ben ik dus kennelijk overgeleverd aan de goodwill van verzekeraars.’

Na zijn brief online te hebben geplaatst, vroeg de student aan familie en vrienden zijn aanklacht te delen. Meer dan vierhonderd mensen gaven dit weekend gehoor aan dat verzoek, waardoor zijn brief inmiddels al meer dan 30.000 keer is bekeken. Ook kreeg De Rijke veel reacties van andere ex-kankerpatiënten, die ook moeite hebben  een verzekering af te sluiten. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) heeft zich inmiddels achter de student geschaard. Tevens besteedden lokale tv-zenders RTV Noord-Holland en AT5 gisteren aandacht aan de kwestie, werd de student al gebeld door het AD en de Volkskrant en verschijnt hij vanavond in het RTL4-programma EditieNL. De Rijke, die vandaag tussen de bedrijven door nog een tentamen maakte, is verrast door alle ophef. ‘Het is wat groter geworden dan ik dacht. Maar hoe meer aandacht hoe beter.’

Volgens de student gaat het hem er niet om de specifieke verzekeraars ‘te bashen’. ‘Ik hoop vooral dat er een discussie ontstaat en de wetgeving aangepast wordt.’ Die wens lijkt vandaag een stukje dichterbij te zijn gekomen. Morgen zal SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten aan minister Schippers kamervragen over de kwestie stellen. De minister heeft de brief van de student zelf  nog niet beantwoord.
Lees meer over