Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Verplicht Geer en Goor kijken bij UvA

Mike Hofman,
9 december 2013 - 17:22
Betreft
Deel op
Terwijl wekelijks zo’n twee miljoen mensen afstemden om te kijken naar de fratsen van de twee deugnieten Geer en Goor, wierpen 400 eerstejaars UvA-studenten van de studie media & cultuur een kritische blik op het RTL4-programma Geer en Goor: Effe geen cent te makken. Voor het vak Inleiding Analyse I analyseerden de studenten het programma op de manieren waarop de serie omgaat met ideeën over ouderenzorg in Nederland.

Volgens docent Emiel Martens leren de studenten kritisch te kijken naar populaire cultuur. Geer en Goor is dan ook veel meer dan alleen plat vermaak, vindt de docent. ‘Mediaproducten zijn nooit neutraal,’ zegt Martens. ‘Ze gaan altijd ergens over en zijn altijd verbonden met huidige ideeën over de inrichting van onze samenleving.’

Volgens de docent geven Geer en Goor een bepaalde betekenis aan de leefsituatie en het welzijn van de Nederlandse ouderen. ‘Soms maken de heren er vooral grappen over, de andere keer zijn ze heel serieus. Die nuances maken juist zo interessant,’ aldus Martens.

De studenten reageerden aanvankelijk lacherig toen ze de opdracht kregen. ‘De meeste studenten keken het programma namelijk al,’ zegt Martens. Sommigen buitenstanders reageerden ook enigszins verbaasd. Sanders: ‘Eerder vandaag werd ik door De Telegraaf gebeld. Zij dachten dat het nep was. Ik heb ze dan ook verteld we bij media & cultuur juist naar dit soort programma’s kijken’.

Eerder keken de studenten al naar het RTL-programma Hotel De Toekomst, waarin acht werklozen weer aan werk geholpen worden.
Lees meer over