Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

HvA-student wint Johan van der Sandenprijs

Mike Hofman,
25 november 2013 - 17:28
HvA-student Ruby Klos heeft met haar scriptie Probleemoplossend denken (pdf) de Johan van der Sandenprijs gewonnen. Klos, net afgestudeerd aan de lerarenopleiding wiskunde (Domein Onderwijs & Opvoeding), zocht uit hoe ze het zogeheten probleemoplossend denken van haar vmbo-leerlingen kon verbeteren. Probleemoplossend denken is het oplossen van problemen door logisch nadenken.

Klos stelde zelf lesmateriaal samen voor de leerlingen van haar stageplek. Volgens Klos begrepen de meeste leerlingen in de eerste instantie de probleemoplossende vragen niet. Maar door steeds opnieuw dezelfde vragen te stellen, leerden ze het. De vmbo’ers uit Ruby’s klas haalden dan ook steeds betere cijfers. Uit het evaluatieonderzoek blijkt dat de leerlingen Klos' lessen veel beter waarderen dan een gewone wiskundeles.

De jury noemt Klos' onderzoek 'van hoog niveau' en zegt bovendien dat het lesmateriaal dat Klos ontwikkeld heeft, direct bruikbaar is voor andere scholen.

De Johan van der Sandenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan studenten die met hun scriptie bijdragen aan de ontwikkeling van het vmbo- of praktijkonderwijs.