Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
UvA-student Marleen Wagenaar heeft op 2 oktober de Rijksmuseum scriptieprijs in ontvangst genomen voor haar masterscriptie Licht op lichtkunst. Documentatie en verval van ruimtevullende lichtkunst – Een onderzoek aan de hand van Wedgework III (1969) van James Turrell.

De scriptie is geschreven ter afronding van de tweejarige masteropleiding conservering en restauratie van cultureel erfgoed. Met haar scriptie heeft Wagenaar een nieuw onderzoeksterrein verkend, waarbij documentatie en verval van een ruimtelijke lichtinstallatie niet alleen aan de hand van een beperkt aantal parameters is gemeten, maar vooral ook is gekeken naar het effect van de verhouding tussen de conditie van de materiële componenten en het immateriële effect ervan bij de ervaring van het kunstwerk als geheel.

De Rijksmuseum scriptieprijs bestaat uit een cheque ter waarde van duizend euro, waarvan de helft direct is toegekend en de andere helft kan worden verzilverd nadat het onderzoek is gepubliceerd in een erkend vakblad voor conservering en restauratie. Het onderzoek van Wagenaar kon worden uitgevoerd met medewerking van Museum De Pont en onderzoekers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.