Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Van een wijnbar tot een eigen huisarts. Het lijkt erop dat de studenten die volgende maand de gloednieuwe studentencampus in Diemen-Zuid betrekken straks alleen nog maar voor hun colleges de campus hoeven te verlaten.  De naar Amerikaans model gebouwde campus is van alle gemakken voorzien. Maar daar zit wel een prijskaartje aan. Een kamer in het gloednieuwe studentencomplex kost maandelijks 654 euro.

Het is bijna niet voor stellen, maar de luxe studentencampus in Diemen-Zuid, was tot voor kort een verlaten kantoorcomplex. In de winter van 2011 werd de 50.000 meter lege kantoorvloer opgekocht door een projectontwikkelaar die wel heil zag in het bouwen van nieuwe studentenwoningen. Sindsdien is het snel gegaan. Afgelopen januari ging de bouw van start en volgende maand worden de eerste woningen al opgeleverd.

Met het nieuwe studentencomplex krijgt Amsterdam er in totaal 936 studentenwoningen bij. Wie niet over een flinke portemonnee beschikt of minstens 23 jaar is en dus in aanmerking komt voor huursubsidie, moet flink dokken, want met 654 euro per maand, weliswaar inclusief servicekosten, ligt de prijs van de kamers ver boven de 493 euro die studenten in Amsterdam gemiddeld voor een kamer betalen. Maar voor die prijs krijg je ook wel wat. Elke kamer meet 27 vierkante meter en is voorzien van eigen badkamer en keuken. Daarnaast is het de bedoeling dat het campusterrein wordt voorzien van een supermarkt, wasserette, stomerij, fietsenmaker, vintagewinkel, kapsalon, selfservicerestaurant, pizzeria, wijnbar, café, studentenuitzendbureau, basketbal- en voetbalveld, huisarts- en fysiotherapiepraktijk, tennisbaan, hardlooproute, fitnesscentrum en een klimmuur.

Hoewel de Amsterdamse studentenvakbond Asva in het principe blij is met elke nieuwe studentenwoning, plaatste het bestuur toch een kanttekening bij de bouw van dergelijke luxe complexen. ‘Er worden daar vooral veel eenpersoonsstudio’s gebouwd,’ liet vicevoorzitter Annick Leeuwenberg weten aan NRC Handelsblad. 'Daar kunnen ontwikkelaars meer huur voor vragen en studenten kunnen subsidie aanvragen. Maar wie garandeert dat die subsidie er straks nog is? Bovendien vinden studenten het leuk om samen te wonen.’