Wie een studentenkamer wil in of rondom Amsterdam, betaalt volgens nieuwssite sargasso.nl de hoofdprijs. Bijna 500 euro kost een gemiddelde kamer in de hoofdstad. Veel te duur, stelt studentenvakbond LSVb.

‘Studenten betalen vaak meer dan de kamers waard zijn,’ aldus LSVb-voorzitter Kai Heijneman. En dat is volgens hem het gevolg van de grote vraag naar kamers en het geringe aanbod. 'Huurbazen kunnen vragen wat ze willen, als als student heb je geen keuze.'

Voor het onderzoek zijn 15.000 op internet aangeboden kamers onder de loep genomen. Een gemiddelde kamer in Amsterdam blijkt verreweg het duurst: 493 euro per maand. Daarvoor heeft een bewoner dan gemiddeld 15 vierkante meter aan woonruimte en betaalt dus per vierkante meter 36 euro per maand. Ook in Amstelveen, Zaandam en Diemen is het duur wonen per vierkante meter, zo blijkt. Wie goedkoop wil wonen, moet naar studentensteden als Tilburg, Enschede en Groningen. Daar betaal je maar een goede 20 euro per vierkante meter aan studentenkamer, oftewel 45 procent minder dan in de hoofdstad.