Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Studentenpartij Macht en Inspraak (Mei) heeft opnieuw overtuigend de studentenraadsverkiezingen van vorige week gewonnen. In de personeelsmensa van het Maagdenhuis maakte rector magnificus Dymph van den Boom gistermiddag de uitslag bekend. De opkomst bleef net onder de vijfentwintig procent steken: 24,92 procent

Van de zeven direct te kiezen mandaten in de centrale studentenraad (CSR) zijn er vijf naar Mei gegaan en twee naar UvASociaal. De uitslag is daarmee in lijn met voorgaande jaren. Mei-lijsttrekker Sam Quax wordt door deze uitslag waarschijnlijk de nieuwe voorzitter van de CSR als opvolger van Lucie Gooskens.

UvASociaal
Sam Quax (Alkmaar, 1991) studeert rechten en verwacht komend jaar naast het mogelijk voorzitterschap (hij moet nog door de nieuwe CSR gekozen worden, maar dat is wel waarschijnlijk, gezien de fractieverdeling in de nieuwe raad) ook zijn bachelor te halen. Hij is zeer actief geweest binnen De Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66.

UvASociaal heeft het trouwens goed gedaan: bij de FGw krijgt de partij drie zetels (vorig jaar geen een), bij de FMG krijgt de partij ook vier zetels (vorig jaar twee) en bij de FdR ook vier (vorig jaar drie, waarvan één onbezet wegens onvoldoende kandidaten).


Hoge opkomst FNWI
De opkomst UvA-breed was met 24, 9 procent iets hoger dan vorig jaar toen de opkomst op 21,5 procent bleef steken. Een goede vergelijking is overigens niet echt te maken, want de verkiezingen voor de districten ‘Geneeskunde’ en ‘Geneeskunde coassistenten’ werden wegens onregelmatigheden ongeldig verklaard. Op het AMC wordt opnieuw gestemd in de week van 10 juni.

De opkomst op de andere faculteiten was niet veel anders dan voorgaande jaren: de FNWI scoorde het hoogst met een opkomst van 37,2 procent, de FEB had een opkomst van 30,3  procent. De andere faculteiten hadden een opkomst tussen de twintig en dertig procent, behalve de FGw waar de opkomst op 19,2 procent lag.

De zetelverdeling per faculteit:

FEB – Sefa: 4/Mei: 4
FGw – Mei: 6/Ons: 3/UvASociaal:3
FdR – Mei: 4/UvASociaal: 4
FNWI – Lief: 8/Mei: 3/UvASociaal: 1
FMG – Mei: 8/UvASociaal: 4
Acta – Acta Anders:5/Beter: 3

Van 10 tot en met 13 juni vinden de verkiezingen plaats voor de districten ‘Geneeskunde’ en ‘Geneeskunde coassistenten’. De uitslag daarvan zal op 14 juni bekend worden gemaakt. Dan zal ook spoedig duidelijk worden hoe de nieuwe CSR, in totaal veertien leden, zal zijn samengesteld.