Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
In 2025 heeft Amsterdam zijn eigen Vrijstad Christiania, en wel in de Riekerpolder in Nieuw-West. IJburg 2 is de eerste volledig zelfvoorzienende wijk van Nederland. Dagje vrij? Op naar de  ‘Goudkust van Amsterdam’ aan de Gaasperplas. En de bewoners van de Kolenkit, thans één van Amsterdams lastigste buurtjes, die besturen voortaan zichzelf.

Wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening)laat zijn fantasie de vrije loop tijdens de lancering van de Asva Studentvisie 2025, gisteravond in Crea. In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. Studentbond Asva wil graag met studenten nadenken over de toekomst van onze stad, en zal daarom de komende tijd ideeën verzamelen en optekenen in de zogeheten Studentvisie 2025. Op 6 mei zal die worden aangeboden aan burgemeester Van der Laan.

Gisteravond mochten de gevestigde visionairen alvast hun ideeën spuien over hun ideale Mokum van de toekomst. Behalve Van Poelgeest zijn dat oud-burgemeester Job Cohen, UvA-hoogleraar geografie Pieter Tordoir en Paul Doop, vicevoorzitter van het College van Bestuur.

Ambities
Het ontbreekt Van Poelgeest in ieder geval niet aan idealen. ‘Of zijn ideeën ook reëel zijn?’ vraagt een kritische student. ‘Idealen zijn er om te koesteren,’ antwoordt Van Poelgeest. ‘We kunnen wel grote ambities hebben, maar die kunnen alleen met kleine stappen bereikt worden. De snelheid van die verandering kan een politicus niet bepalen.’

Job Cohen lijkt nog steeds beduusd door zijn Harens avontuur. ‘Oude mensen hebben geen verstand van sociale media,’ zegt hij. Herhaaldelijk wijst hij op de gevolgen van de ‘virtuele omwenteling’ die nog immer gaande is. ‘Dat heeft grote consequenties voor de manier waarop we leven,’ aldus Cohen. ‘Hoe ziet de binnenstad er straks uit als we alles online kopen?’

Hoogleraar Tordoir heeft een waar college over de ‘Metropoolregio Amsterdam’ van 2025 voorbereid, waar hij in bijkans onnavolgbaar tempo doorheen raast. Amsterdam wordt in zijn visie een Groot-Amsterdam, zoals het Île de France rondom Parijs.

Echte wereld
Ook Tordoir wijst op de veranderingen ten gevolge van internet en sociale media. Zijn die een vervanging van contacten in de echte wereld? Dat is niet het geval, volgens Tordoir. ‘Het één versterkt het ander. De contacten via de virtuele kanalen kunnen ook tot meer persoonlijke contacten leiden.’

Die mening wordt gedeeld door vicevoorzitter Paul Doop. De uitbreiding van het virtuele onderwijs heeft volgens hem ook tot een grotere behoefte aan ruimte voor ontmoetingen geleid. In 2025 moet er nog meer ruimte voor talentvolle studenten komen, zegt Doop. Daarbij zou hij graag het onderscheid tussen de UvA en HvA opheffen, om ijverige hbo-studenten makkelijker te kunnen laten doorstromen. Een plan dat, gezien de scepsis in de zaal, de Studentvisie 2025 wel niet zal gaan halen.