Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
‘Heb je enig idee wat je later wilt worden?’ vroeg zijn moeder hem 43 jaar geleden. ‘Zoiets als papa, maar dan niet voor de klas,’ antwoordde hij toen. Inmiddels staat Jurjen Tak (57) al vijfendertig jaar voor de klas en werd hij gisteren, na twee keer erg dichtbij te zijn geweest, verkozen tot beste docent van het Domein Onderwijs & Opvoeding (DOO). Hierdoor is hij nog in de running om Docent van het Jaar aan de HvA te worden.

Tak is overigens de vierde docent die al herhaaldelijke jaren wordt genomineerd. Ook docent Charlie Mulholland (DMCI) - de winnaar van 2011 - viel in 2010 ook al in de prijzen, en docent Ivo van der Werk (DEM) draait ook al drie jaar mee aan de top. Daarnaast werd docent Malcolm Biezeveld (DMR), winnaar in 2012, eerdere jaren al tweede en derde. Daarnaast is het opvallend dat de winnaars vrijwel altijd man zijn.

Het is de vierde keer dat studentenbond Asva de Docent van het Jaar verkiezing organiseert. De studenten die stemden op hun favoriete docent, vonden vooral de manier van lesgeven belangrijk, gevolgd door de inhoudelijke deskundigheid van de docent. Door studenten te laten kiezen werd per domein de beste docent bepaald. De uiteindelijke Docent van het Jaar wordt gekozen door een studentenjury; de winnaar wordt op 11 april bekend gemaakt. De juryleden vormen hun oordeel onder andere door colleges van de domeinwinnaars bij te wonen.

Winnaar
Elke domeinwinnaar werd op zijn eigen manier bekendgemaakt. Bij het ene domein werd de winnaar tijdens een college overvallen, bij DOO mocht de top drie docenten in een hoorcollege van vijftien minuten uitleggen wat volgens hen een goed docent is, waarna bekendgemaakt werd wie van de drie gewonnen had. De opkomst bij het hoorcollege was hoger dan vorig jaar. Toen waren er maar twee rijen stoelen bezet, dit jaar moesten sommige aanwezigen blijven staan. Toch was het tijdens de colleges van de drie docenten muisstil.

Wat Tak precies goed doet, dat weet hij niet, vertelde hij tijdens zijn vijftien minuten durende college. Hij vraagt het wel eens na, direct aan zijn studenten of via collega's. ‘Studenten willen vooral serieus genomen worden. Dat doe ik bijvoorbeeld door feedback over toetsen te vragen. En ik hoor dat ik overkom alsof ik echt iets van mijn studenten verwacht, en dat vinden ze leuk.’ Tak was blij verrast de prijs te mogen ontvangen en reageerde met: ‘Stamel stamel, dank dank.’ Een voorbijlopende studente was minder verrast over de uitkomst. ‘Terecht. Hij vertelt altijd een duidelijk verhaal.’

Zie ook het filmpje dat Folia Tv-verslaggever Luuk Heezen maakte over de verkiezing en het feit dat vrijwel altijd mannelijke docenten de verkiezing winnen. HvA-studenten en -medewerkers kunnen het college hier terugkijken.