Uit een shortlist van vijf genomineerde docenten is vanmiddag tijdens de dies natalis van de UvA chemicus Jan van Maarseveen uitgeroepen tot Docent van het Jaar 2012.

Juryvoorzitter en politicologiestudent Zilla Lupina maakte dit bekend nadat de gebruikelijke eredoctoraten waren uitgereikt, dit maal aan de Indiase grootindustrieel Ratan Tata en de astronaut André Kuipers. De prijs voor de Docent van het Jaar werd dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. Vorig jaar won socioloog Gerben Moerman.

De vijf genomineerden kregen alle vijf sowieso een speciale vermelding en een I-pad waarin hun naam was gegraveerd. Naast Jan van Maarseveen waren genomineerd hoogleraar en docent onderwijskunde Monique Volman. Zij kreeg een eervolle vermelding vanwege haar ‘gestructureerde manier van lesgeven’. Antropoloog Francio Guadeloupe werd gelauwerd vanwege zijn ‘verrassende, inspirerende en onorthodoxe manier van lesgeven’. Sociaal wetenschapper Anouk Kootstra kreeg een eervolle vermelding vanwege haar ‘betrokken en frivole manier van lesgeven’. Filosofiedocent Gijs van Donselaar kreeg een speciale vermelding voor de manier waarop hij ‘abstracte kennis inzichtelijk weet te maken’ en de uiteindelijke winnaar Jan van Maarseveen weet ‘passievol, interactief en interdisciplinair’ zijn studenten bij de les te houden. Alle genomineerden waren voorgedragen door de studievereniging van hun opleiding, voor Jan van Maarseveen was dat de Studievereniging Bèta Gamma en Future Planet Studies (SVBG).

Van Maarseveen was ongelofelijk in zijn nopjes met de prijs. ‘Ik ben nog nooit zo blij geweest. Dit is echt de ultieme eer voor een docent.’ Naast een bedrag van 1500 euro kreeg hij de traditionele gouden stelten, een wisseltrofee die symbool staat voor het weten uit te komen boven het maaiveld en gelijktijdig het wankele evenwicht weten te bewaren in de interactie tussen student en docent. Voor het eerst dit jaar mag de winnaar naar eigen inzicht bovendien een reeks honours colleges inrichten. Chemicus Van Maarseveen, een zweefvliegliefhebber, gaat dat doen door een aantal prominente wetenschappers uit te nodigen colleges te komen geven over de relatie en interactie tussen moleculen, het weer en het klimaat.

Kijk hieronder naar het nominatiefilmpje van de SVBG over Jan van Maarseveen.