Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een groep journalisten is van plan op 15 januari Café Scheltema te gaan 'bezetten'. Occupy Scheltema, zo noemden de vier initiatiefnemers de borrel bedoeld voor jeugdige journalisten, maar de wat ouderen mogen gelukkig ook gewoon komen. De 23-jarige Joost Schellevis is een van de vier organisatoren. De voormalig student media, informatie & communicatie heeft nu al twee jaar een vaste baan als journalist bij elektronica- en technologiewebsite Tweakers. Samen met online journalisten Jerry Vermanen, Bastiaan Vroegop en Herwin Thole bedacht hij het idee.

‘Wij hebben deze avond echt georganiseerd voor de gezelligheid,’ laat Schellevis weten. ‘Natuurlijk zullen we over het vak journalistiek praten, maar ik ga écht niet mijn ideeën bespreken op de borrel hoor! Het zijn tenslotte wel mijn concurrenten. Het zou natuurlijk wel leuk zijn als er contacten tussen journalisten uit voortvloeien,’ aldus Joost.

Het idee voor de borrelavond ontstond op in april tijdens de eerste debatavond van de Vereniging Online Journalisten Nederland (VOJN). Twintig à dertig journalisten spraken van tevoren af om te gaan eten in Scheltema. Omdat ze het hele café bezet hielden is de naam Occupy Scheltema bedacht.

Café Scheltema staat van oorsprong bekend als een journalistencafé, wat niet zo gek als je bedenkt dat het vlak naast het oude NRC-gebouw zit. Simon Carmiggelt, Annie M.G. Schmidt, Gerard Reve, Simon Vinkenoog en Wim T. Schippers kwamen of komen er vaak.