Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Studenten met meer dan een jaar studievertraging moeten hun ov-jaarkaart per 1 januari inleveren. De afschaffing van de ov-jaarkaart voor langstudeerders is het gevolg van een maatregel die de Tweede Kamer eerder dit jaar aannam.

De langstudeerboete is dan wel afgeschaft, maar dat geldt niet voor de inperking van het ov-reisrecht. Voorheen mochten studenten gedurende de officiële tijd van hun studie met een uitloop van drie jaar gratis reizen. Die uitloop werd in juni van dit jaar teruggebracht naar één jaar. Dat betekent dat studenten met meer dan een jaar vertraging – langstudeerders – hun ov-jaarkaart in januari al moeten inleveren. Grofweg gaat het om zo’n zeventigduizend studenten.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vreest dat studenten daardoor de auto worden in gejaagd, zo liet LSVb-voorzitter Kai Heijneman eerder deze week optekenen in dagblad Metro. Voor veel studenten is in veel gevallen voordeliger een auto aan te schaffen, dan dagelijks op en neer te reizen met het openbaar vervoer. In de krant wordt het voorbeeld genoemd van een studenten die vanuit het Brabantse Deurne dagelijks op en neer moet reizen naar Nijmegen.

Bijlenen
Ook voor studenten die straks nog wel gratis mogen reizen ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. De ov-jaarkaart wordt op 1 januari 2016 definitief vervangen door een kortingskaart. Extra reisgeld kunnen studenten tegen ‘sociale voorwaarden’ bijlenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), zo liet minister Jet Bussemaker van onderwijs (PvdA) begin deze maand weten.

Bussemaker gaf toen aan een onderzoek te starten naar de gevolgen van de afschaffing van het vrij-reizen voor studenten. Studentenorganisaties zijn verbolgen over het besluit omdat studenten in de toekomst honderden euro’s extra kwijt zijn als ze niet meer gratis mogen reizen. Begin volgend jaar zal Bussemaker de Kamer een tweede brief sturen over het afschaffen van het vrij-reizen. Daarin zal ze onder meer ingaan op de ‘maatregelen die dit kabinet wil nemen in de studiefinanciering inclusief de ov-kaart voor studenten.’

De NS springt handig in op het nieuws. Het bedrijf heeft een zogeheten 'langstudeerbonus' geïntroduceerd voor studenten die hun ov-jaarkaart in januari moeten inleveren. Studenten krijgen gratis een kortingskaart en kunnen een jaar lang vijftig procent korting krijgen op een reisabonnement.