Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Amstelcampus krijgt beetje bij beetje zijn vorm

Jeff Pinkster,
2 december 2012 - 08:00
Beetje bij beetje krijgt de Amstelcampus zijn beoogde vorm. Komende zomer wordt het Muller-Lulofshuis in gebruik genomen, een jaar later het Wibauthuis. Het merendeel van de HvA-studenten is dan verenigd op het terrein aan de Wibautstraat.

Het trillen in de omgeving van de Amstelcampus is opgehouden. Voor even dan, want begin volgend jaar heien de bouwers vrolijk verder. Nu niet vanwege de bouw van het Muller-Lulofshuis, maar vanwege het andere pand dat pal naast het Benno Premselahuis zal verrijzen: het Wibauthuis. Eind 2014 moet het pand gereed zijn, in 2015 kunnen studenten en docenten er gebruik van maken.

‘Met een maximale hoogte van 55 meter zal het Wibauthuis boven het Benno Premselahuis uitkomen,’ zegt Anne van den Eijnden, woordvoerster van Bureau Nieuwbouw. ‘Het zal deels uit zes, negen en op het hoogste punt uit twaalf verdiepingen bestaan. Het is ook de bedoeling dat hier winkels komen die gericht zijn op het onderwijs. Met het voltooien van het Wibauthuis is het Amstelcampus-project zo goed als voltooid. Alleen het Rhijnspoorgebouw moet dan nog worden gebouwd.’

Daarmee komt langzamerhand het einde in zicht van het ruim driehonderd miljoen euro kostende project dat in 2005 werd gelanceerd door de HvA. Afgelopen zomer verhuisde het Domein Onderwijs & Opvoeding al naar het Kohnstammhuis op de Amstelcampus, komende zomer is het de beurt aan het Domein Maatschappij & Recht. Zij zullen in het Muller-Lulofshuis trekken en het Jan Bommerhuis achter zich laten. De HvA moet nog besluiten of ze dit pand aanhouden of verkopen.

Het nieuwe onderkomen van het Domein Maatschappij & Recht zal volgens Van den Eijnden niet alleen worden gebruikt voor onderwijsdoeleinden. ‘Het gebouw is voorzien van 154 studentenwoningen. Studenten kunnen zich maart volgend jaar al inschrijven op studentenwoningweb, met een beetje geluk kunnen de eerste studenten er dan al die zomer in. Nog voor de start van het nieuwe collegejaar.’

De Amstelcampus moet het pareltje van de Wibautstraat worden. Een stadscampus, aan de kop van de straat, met woningen, winkels en ruimte voor meer dan 30.000 studenten. Een groot deel van het onderwijs dat de HvA verzorgd is al verplaatst naar het terrein. De ruim vijftienduizend studenten die na voltooiing van het project overblijven worden verdeeld over de andere locaties in de stad. Onder meer aan de Fraijlemaborg (Domein Economie & Management) in Zuidoost en het Dr. Meurerhuis (Domein Bewegen, Sport & voeding) aan de Dr. Meurerlaan in Osdorp.
Lees meer over