Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Jet Bussemaker verlaat de Hogeschool van Amsterdam per direct als rector om aan de slag te gaan als minister van Onderwijs in het tweede kabinet Rutte.

Dat heeft Bussemaker donderdag laten weten na haar gesprek met kabinetsformateur Mark Rutte. De officiële benoeming als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) volgt maandag. De taken van Bussemaker worden voorlopig waargenomen door Louise Gunning, voorzitter van het College van Bestuur van UvA-HvA, HvA-secretaris Geke van Velzen en vicevoorzitter Paul Doop.

In een e-mail aan haar collega’s laat Bussemaker weten de HvA te verlaten omdat ze zich in Den Haag kan inzetten voor het onderwijs in heel Nederland. Volgens Bussemaker was het haar vaste voornemen de HvA niet te verlaten. Dat de hogeschool toch verlaat doet ze na ‘herhaalde’ en ‘indringende’ verzoeken. ‘Alles afwegende heb ik na rijp beraad besloten dat ik dat verzoek simpelweg niet kon weigeren.’ De oud-rector liet verder weten de beslissing met pijn in het hart genomen te hebben.

Een woordvoerder van de HvA benadrukt in een reactie dat het vertrek van Bussemaker geen gevolgen heeft voor de koers die onder haar bewind is ingezet. Het tienpuntenplan voor beter onderwijs en de onderwijs- en onderzoeksagenda wordt ‘onveranderd voortgezet’. Collegevoorzitter Louise Gunning laat in een reactie weten het vertrek van Bussemaker te betreuren. ‘Maar we zijn ook trots dat onze collega de nieuwe onderwijsminister wordt.’

Jet Bussemaker (1961) trad 1 maart 2011 aan als rector van de HvA. In die functie was ze ook lid van het College van Bestuur van UvA en HvA. Als rector kreeg ze de expliciete opdracht het onderwijs en onderzoek aan de HvA naar een hoger plan te tillen. In haar rol ging ze voortvarend te werk. Met haar tienpuntenplan voor beter onderwijs wilde ze onder meer de hoge studieuitval en het lage studierendement tegengaan.

De nieuwe minister van onderwijs was eerder bijna tien jaar lid van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer toen ze in 2007 staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn & Sport werd in het vierde-kabinet Balkenende. Daarna was ze korte tijd voorzitter van werkgeversorganisatie MOgroep voordat ze ging werken aan de HvA.

Welke erfenis laat Jet Bussemaker precies achter in Den Haag? Lees het in Folia Magazine van deze week. Online (pdf) of in de bakken op HvA en UvA.