Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Skits presenteert vernieuwd schaatsteam

Ynske Boersma,
15 oktober 2012 - 11:00
Ze zijn slim én ze kunnen schaatsen, de studenten van het 'talentteam' van Haven van Amsterdam/Skits. Zaterdagavond verreed de schaatsploeg de eerste wedstrijd van de KPN-Marathoncup op de Jaap Edenbaan. Daaraan voorafgaand werd het team gepresenteerd aan het publiek. Met twee nieuwe rijders, fluorescente pakken met 'slimmigheidjes' en de skills van trainer Kees de Vrij hoopt het team komend seizoen weer een paar slagen dichterbij het podium te komen.

De kern van de ploeg is hetzelfde gebleven, met Johan Hendriks, Kevin Floris, Pieter Overmars en Stan van den Berg. Zij hebben versterking gekregen van Antoine de Schipper (ALO, HvA), met de weinig aan de verbeelding overlatende bijnaam Big Diesel, en de Belgische Bart Swings. Die overigens niet in Amsterdam studeert, maar in Leuven. ‘Het moeilijk om op dit niveau een studententeam bij elkaar te krijgen,’ aldus Niels Veenman van de organisatie.

Het zijn de vier routiniers die vandaag aan de start verschijnen, De Schipper zal meerijden met de B-rijders. ‘De mannen moeten het hebben van de aanval,’ zegt ploegleider Arne Melse bij de presentatie van het team. Aanvoerder Johan Hendriks zal bepalen wie de eindsprint gaat inzetten. Hij wordt daarin bijgestaan door zijn ‘superknecht’, terwijl de andere twee ‘vliegenvangers’ het pad vrij zullen maken.

‘Deze jongens zijn slimme gasten,’ zegt Tom Spaargaren, die de presentatie van commentaar voorziet. Maar omdat ‘je met slim zijn alleen er niet komt’, zijn de jongens ook al sinds april aan het trainen, tot wel achttien uur in de week. Het publiek, bestaande uit ouders, zusjes, broertjes en een hoop vriendinnetjes, luistert geboeid, terwijl ze eten van de onvermijdelijke toastjes met brie en schalen bittergarnituur.

‘Als team hebben we er qua organisatie en niveau nog nooit zo goed voorgestaan,’ zegt aanvoerder Hendriks. Vooral van de wedstrijden op natuurijs heeft hij hoge verwachtingen. ‘Daar kunnen we wel een paar podiumplekken halen. Op kunstijs moeten we het meer hebben van de leuke acties.’

Tijd voor de wedstrijd. In de striemende regen klinkt het startschot. Hoewel het team goed meekomt met het peloton, besluit Hendriks er na zeventig rondjes mee op te houden. ‘Ik ben ziek geweest, daarom ging het bij mij niet zo goed. Halverwege heb ik besloten om niet tot het gaatje te gaan, omdat ik toch niet kon meedoen voor de prijzen. Maar de rest van de ploeg heeft  wel goed gereden.’ Van den Berg eindigde met een twintigste plek als hoogste van het team.

[slideshow id=37]

Foto's: Danny Schwarz
Lees meer over