Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Film UvA-alumnus in première op Nederlands Film Festival

Linda Leestemaker,
1 oktober 2012 - 22:02
De documentaire Gesneuveld van regisseur en UvA-alumnus Robert Oey is gisteren tijdens het Nederlands Film Festival (NFF) in première gegaan. De film gaat over 25 militairen die omgekomen zijn tijdens de missie in Uruzgan.

Nabestaanden en collega's van de slachtoffers vertellen in de film over hun leven na de dood van hun dierbaren. Bij de vertoning van de film waren, naast premier Mark Rutte, minister Hans Hillen (Defensie) en oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm ook de betreffende nabestaanden en collega's van de omgekomen soldaten aanwezig. In Gesneuveld is te zien hoe zij het nieuws van het overlijden van de soldaten te horen krijgen door een medewerker van het ministerie. Zo komt het zoontje van slachtoffer sergeant Robert Donkers in beeld met de woorden: 'Papa doet ook zweven.' Donkers kwam om tijdens een ongeluk met een pantservoertuig.

Naast nabestaanden laat de regisseur ook oud-collega's in Afghanistan aan het woord. ‘En toen ging het ineens helemaal fout, maar deze keer bij mijn eigen buddy,’ zegt een vriend van een sergeant die omkwam door een bermbom. Het idee voor deze documentaire kreeg de filmmaker na aanhoudende mediaberichten over gesneuvelde soldaten. Oey telde er 25 tussen 2006 en 2010 en besloot de verhalen achter de slachtoffers te verfilmen.

Robert Oey studeerde in 1993 af aan de UvA in Amerikanistiek en geschiedenis. Eerder maakte hij onder andere de documentaires Wonderland (2004), De zwemmers (2006) en De leugen (2009). Het NFF duurt tot 5 oktober. Gesneuveld wordt nog de hele week vertoond.

Lees meer over