Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Scheidend voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) Alexander Rinnooy Kan wordt de nieuwe voorzitter van Stichting Folia Civitatis. Rinnooy Kan volgt hoogleraar privaatrecht Edgar du Perron per 1 oktober op, die sinds 2007 voorzitter was.

Dat heeft Jim Jansen, hoofdredacteur van Folia Magazine, dinsdag bekendgemaakt. Met Rinnooy Kan meent Jansen een sterke opvolger gevonden te hebben voor Du Perron, die als decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid onder meer betrokken was bij de fusie tussen de weekbladen van de HvA (Havana) en UvA (Folia).

‘Het samenbrengen van Havana en Folia was een monsterklus. Du Perron heeft in dit proces een doorslaggevende rol gespeeld. Onze pijlers op onafhankelijkheid en wetenschap zijn versterkt. We zijn hem hier zeer dankbaar voor. Folia is klaar voor de toekomst,’ aldus Jansen. ‘We zijn ontzettend blij en trots dat Rinnooy Kan onze nieuwe voorzitter wordt.’

Prikkelend
In een reactie noemt Rinnooy Kan het verzoek toe te treden tot het bestuur van het blad ‘eervol en niet te negeren’. ‘Een blad als Folia kan de band tussen universiteit en lezer versterken. Het is prikkelend en informatief. Het blad is er precies om die rollen te vervullen.’ De scheidend SER-voorzitter ziet het als een van zijn voornaamste taken om te waken over de onafhankelijkheid van het blad.

Als gevolg van harde bezuinigingen worden hogeschool- en universiteitsbladen in Nederland steeds vaker bestierd door communicatieafdelingen in plaats van onafhankelijke journalisten. Een ontwikkeling die ook Rinnooy Kan niet vreemd is. ‘Tot op zeker hoogte is het natuurlijk onvermijdelijk dat je naar de kosten moet kijken. Maar ik zou het heel erg kwalijk vinden als dat ten koste gaat van de onafhankelijkheid. Daar moet ik mij sterk voor gaan maken.’

Rinnooy Kan werd onlangs benoemd tot hoogleraar Economie en Bedrijfskunde aan de UvA en werkt nog tot 1 september als voorzitter van de SER. Voordat hij bij de SER terechtkwam, was Rinnooy Kan onder andere rector magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam, voorzitter van VNO-NCW en lid van de Raad van Bestuur van ING Groep.