Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Het is natuurlijk goed mogelijk dat je tijdens je vrije tijd of in je vakantie niets wilt doen dat lijkt op studeren of het opnemen van welke informatie dan ook. Mocht je echter nog wat ruimte hebben voor het ontwikkelen van je creatieve vaardigheden, is het bij Crea mogelijk om cursussen te volgen in kunst en cultuur.

Deze zomer werd wederom de zomereditie georganiseerd in het cultureel centrum op het Roeterseiland. Waar een aantal onderwerpen nog wel alledaags klonken, zoals ‘solo-zang’ en ‘poëzie’, was er ook de mogelijkheid tot het volgen van de obscure cursussen ‘dansduetten’, ‘alles is een sieraad’ en ‘improviseren met Stanislawski’.

Heel veel kleien
Vorige week deed ik mee met de cursus ‘de kunstenaar in jou’. De aanwezigen deze week waren overwegend geen student meer, maar werkend en op zoek naar wat verandering van lucht. Vijf dagen lang werden we om half elf bij Crea verwacht voor een warming up, wat theorie en heel veel kleien, schilderen en foto’s maken. Waar de anderen enthousiast vertelden over hun ervaring met tekenen en boetseren, hun jaren op de Rietveld Academie en hun atelier thuis, probeerde ik stoer te zeggen dat mijn schrijfwerk mijn kunstuiting was. Het hielp me weliswaar weinig toen ik met pastelkrijt een leeg vel papier aan het bewerken was, maar het maakte me iets minder een leek.

We onderzochten hoe kunst tot stand komt en of er eigenlijk wel iets van creatief bewustzijn in ons verstopt lag. De anderen in de cursus waren duidelijk meer bedreven in de wereld van de beeldende kunst. Vanaf het moment op maandagmorgen dat de docent het startschot gaf voor een opdracht met het thema 'Amsterdam' vlogen de spetters verf, de stukken klei en de ecoline me om de oren. Ikzelf zette mijn eerste stapjes wankelend, maar zeker en mijn eerste tekening viel zowaar niet slecht uit. De docent, zelf kunstenaar, vertelde me dat ik associatief teken en dat er ware kunstenaars zijn die dat ook doen. Geen slechte score, zo op de eerste dag.

De rest van de week werden we erop uit gestuurd om dingen uit het straatbeeld als inspiratie te gebruiken en daar een werk van te maken. Ik kwam één van de cursisten onderweg tegen terwijl ze roestvlekken van stalen pijpen stond te fotograferen. Een ander wrong zich in allerlei bochten om de lichtval uit de bomen te fotograferen en nog iemand ging aan de slag met natuurlijke vormen. Ikzelf maakte een videoproject over onrust, door tics van mensen te filmen en achter elkaar te monteren. Op vrijdagavond hadden we een heuse expositie in elkaar gezet, waar de deelnemers aan de andere cursussen naar konden komen kijken.

De week was uitstekend georganiseerd. De lunch zat bij de prijs inbegrepen en er was een randprogramma waarin ook sommige avonden waren opgenomen, zodat een cursist een hele week zoet is. Wie nu treurt dat hij zijn kans gemist heeft, kan opgelucht ademhalen. Crea heeft ook een najaarsprogramma, waarvoor de inschrijving inmiddels geopend is.