Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Malcolm Biezeveld mag zich een jaar lang docent van het jaar noemen. De docent psychopathologie van het Domein Maatschappij & Recht won donderdagmiddag de Docent van het Jaar-verkiezing tijdens de onderwijsconferentie in het Kohnstammhuis.

Biezeveld kreeg de prijs uitgereikt uit handen van HvA-rector Jet Bussemaker. Als beloning mag de docent 2500 euro naar eigen inzicht besteden aan het onderwijs binnen zijn domein. ‘Dat zou ook weleens in mijn eigen scholing kunnen gaan zitten,’ aldus een lachende Biezeveld vlak na de prijsuitreiking. ‘Ik ben namelijk een van die docenten die geen master heeft en zich moet laten bijscholen.’

De zeven finalisten werden tijdens de afsluiting van de conferentie gepresenteerd door Folia-hoofdredacteur Jim Jansen. Een ransuil vloog vervolgens door de ruimte en landde op de arm van Jansen, met aan de poot van de vogel een kaartje met daarop de winnaar. Biezeveld viel bij vakjury in de smaak vanwege zijn ‘passie’ en boeiende manier van lesgeven. Zo lichtte hij een theorie over ‘situationeel leiderschap’ ooit toe door een student in college een vuurwapen in handen te geven.

Biezeveld, die in voorgaande edities al op de derde en tweede plaats eindigde, werd op de voet gevolgd door Sanne Hiddema, docent Nederlands aan de pabo binnen het Domein Onderwijs & Opvoeding, en Rem Pronk, docent sport, management & ondernemen binnen het Domein Bewegen, Sport & Voeding. Zij mogen respectievelijk 1500 euro en 750 euro besteden aan het onderwijs binnen hun domein.

Anders dan in voorgaande jaren moest de verkiezing dit jaar inzichtelijk maken wat een docent een goede docent maakt. Als organisator verbond studentenbond Asva daarom een enquête aan de verkiezing. Daaruit bleek onder meer dat studenten de ervaring die hun docenten in de praktijk hebben opgedaan, belangrijker vinden dan hun opleidingsniveau. Rector Jet Bussemaker wil die kennis bruikbaar maken voor andere docenten.

Zo’n 3200 HvA-studenten brachten in januari een stem uit op hun favoriete docent. Een minder grote opkomst dan vorig jaar: toen brachten ruim vierduizend studenten een stem uit en ging de hoofdprijs naar Charlie Mulholland, docent marketing van het Domein Media, Creatie & Informatie. Het is de derde keer in de geschiedenis van de hogeschool dat de Asva de Docent van het Jaar-verkiezing organiseert. Ondernemende docent Martin Haring (op Facebook te vinden als 'flappie15') maakte onderstaand filmpje: