Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Veerle Bastiaanssen
actueel

Folia heeft FOMO | ‘Het is een van de uitdagendste programma’s die we ooit gespeeld hebben’

Redactie Folia,
7 juni 2023 - 16:00
Deel op

Nog geen plannen voor komend weekend? Keuzestress door alle opties in Amsterdam? Check dan onze tweewekelijkse cultuurrubriek Folia heeft FOMO, met cultuurtips van de redactie tussen 7 en 21 juni. Van eetbare bloemen in de stad tot hilarische wandelingen en een lustrumoptreden in het Concertgebouw.

Voorjaarsconcert Sweelinckorkest in de Duif en het Concertgebouw| € 15,-
9 juni en 13 juni | 20:15-22:15

Redacteur Sija van den Beukel sprak met eerste violiste en voorzitter van het Sweelinckorkest Julia van Veen. Het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck is het oudste orkest van Amsterdam – ouder dan het Concertgebouworkest en het Concertgebouw zelf – en viert dit jaar het 145-jarig bestaan met een tournee naar Bulgarije en Roemenië en een extra feestelijk repertoire. ‘Het is een van de uitdagendste programma’s die we ooit gespeeld hebben. Vrolijk en virtuoos.’

Foto: Sweelinck orkest
Julia van Veen

Ook als je minder thuis bent in de klassieke muziek is er genoeg te beleven, volgens Julia. ‘Het is een heel verhalend programma. In ‘De Vuurvogel’, een muziekstuk van de Russische componist Igor Stravinsky kun je de vuurvogel ook echt horen fladderen. De tovenaarsleerling komt voorbij, een muziekstuk dat ook in de Disneyfilm Fantasia voorkomt. En bij 'Alborada del gracioso', wat ‘Clown van de dageraad’ betekent, gaat de slagwerker helemaal los met castagnetten.’

 

Het ‘Concert voor Orkest’ na de pauze is wat minder verhalend, maar wel een van de toegankelijkste stukken van de Hongaarse componist Bèla Bartok. ‘Het stuk geeft eigenlijk een hele goede introductie van een orkest. Het muziekstuk is namelijk niet voor één solist geschreven maar voor alle instrumenten uit het orkest.’

 

Na het concert in het Concertgebouw is er een afterparty op het Rembrandtplein. ‘Iedereen is welkom. We hebben een half jaar aan dit programma gewerkt, dus de afsluiting in het Concertgebouw is wel echt een feestje.’

 

Check de tijden en tickets op de site van het orkest.

Bacchus wijnfestival in Amsterdamse Bos| € 12,50
9 t/m 11 juni 16:00 op 9 juni, 14:00 op 10 en 11 juni
Studenten staan bekend om hun drinkgedrag, maar één iemand die alle studenten onder de tafel drinkt is Bacchus. De Romeinse god van de wijn, vruchtbaarheid en dronkenschap (de Grieken noemde hem Dionysos). In zijn eer wordt er in het Amsterdamse Bos het Bacchus wijnfestival georganiseerd. Er zijn meer dan driehonderd wijnen om te proeven van over de hele wereld. Bang dat je niet genoeg over wijn weet, ga dan naar een van de masterclasses of (blind) wijnproeverijen. Naast wijn en muziek is er ook genoeg te eten, uiteraard afgestemd op de heerlijke wijnen van het festival. Koop je tickets op de website.

 

Ruth Elings–Volg mij in het Tapastheater | € 11,-
Woensdag 9 t/m zondag 11 juni | Vanaf 18:15
Vind jij verandering spannend? Kleinkunstenaar Ruth Elings vindt dat ook. Elings komt uit een klein christelijk dorpje waar ze opgroeit met het idee dat verandering maar moeizaam gaat. In haar voorstelling ‘Volg mij’ vraagt ze je om haar letterlijk te volgen, in de hoop dat ze zo van verandering een iets minder eng woord kan maken. De voorstelling vind plaats in het Tapastheater, een unieke mix van theater en tapasbar in Amsterdam Oost. Koop je tickets op de site van het theater.

‘Ruik, pluk en proef eetbare bloemen in de stad’

Comedy Walks in Vondelpark | € 21,50
17 en 18 juni | 15:00
Altijd wel een tour door Amsterdam willen doen, maar lijkt een normale tour je te saai? Ga dan tot en met augustus naar een van de Comedy Walks elke zaterdag en zondag in hartje centrum. Begeleid door een comedian maak je een hilarische wandeling van zo’n anderhalf uur, waar je een grappige en nieuwe blik krijgt op de stad. De wandeling begint meestal op de dam en de comedians leiden je langs plekken die je zelf niet snel tegen zou komen. Reserveer een plekje op de site.

 

Eetbare bloemen in de stad in Tolhuistuin | € 7,50
Zaterdag 17 juni | 20:00
In juni zijn het weer de Open Tuinen Dagen in Amsterdam, waar het je kunt genieten van de prachtige verborgen tuinen achter de grachtenpanden van de stad. In het kader van de Open Tuinen Dagen organiseert de Tolhuistuin de ‘eetbare bloemen in de stad’ wandeling en workshop. Je krijgt een les van twee bloementelers, waarna je als groep naar de Moestuinschool loopt. Hier krijg je de mogelijkheid om bloemen te ruiken, plukken en proeven. Bloemen kunnen namelijk een geweldige toevoeging zijn om je zelfgemaakt gerecht naar een nét wat hoger niveau te tillen. Je leert tijdens deze wandeling en cursus welke bloemen je wel en niet kunt eten, want sommige bloemen zijn giftig! Koop je ticket op de Tolhuistuin website.

The Complete Filmography of Wes Anderson in Lab111 | € 11,50
Maand juni | tijd varieert
Ter ere van gerenommeerde regisseur Wes Anderson, kun je deze maand in Lab111 zijn complete filmografie zien. Anderson staat bekend om de unieke visuele stijl die hij aanbrengt in zijn films en zijn oog voor detail. Perfect voor zowel long-time fans die alles nog eens willen zien, waaronder de net uitgekomen Asteroid City, als mensen die nog geen enkele film van Anderson gezien hebben. Of je nou gaat voor klassieker The Grand Budapest Hotel, animatiefilm Fantastic Mr. Fox of de recentere The French Dispatch, er is voor ieder wat wils. Vind de filmtijden en tickets op de site van Lab111.