Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Vonecia Carswell / Unsplash
actueel

Folia heeft FOMO | ‘Een festival voor tweeduizend studenten’

Redactie Folia,
24 mei 2023 - 13:34

Nog geen plannen voor komend weekend? Keuzestress door alle opties in Amsterdam? Check dan onze tweewekelijkse cultuurrubriek Folia heeft FOMO, met cultuurtips van de redactie tussen 24 mei en 7 juni. Van de beste foto's van het jaar tot stand-up comedy en een groots studentenfeest.

Markt Kabaal in Markt Centraal | € 14,50
Donderdag 25 mei | 20:00–03:00
Amsterdamse post-punk band Marathon viert donderdag 25 mei de release van hun eerste EP. Dit wordt groots gevierd met een nieuwe editie van Markt Kabaal in Markt Centraal! Naast lekker eten en drinken in de markthal staan er ook andere post-punk bands op het menu; HOOFS, Meadowlake en Schwierige Franz. Markt Centraal is alleen te bereiken met het treintje dat vertrekt vanaf Jan van Galenstraat 6, deze pendelt tot middernacht op en neer om je op te halen. Tickets koop je op de Markt Centraal site. Het treintje gemist of je kunt niet op donderdag? Geen zorgen, op donderdag 1 juni speelt Marathon ook live in platenzaak Concerto.

Breken met je ouders in Spui25 | gratis
Donderdag 25 mei | 20:00–21:30
Een korte theatervoorstelling en een gesprek over een moeilijk onderwerp waar nogal een taboe op rust, het verbreken van contact met je ouders. Ook al breekt één op de vijf Nederlanders contact met één of beide ouders, kunnen mensen zelden op begrip rekenen. ‘Het zijn toch je ouders,’ wordt er al snel gezegd. Vanuit haar eigen ervaringen met het onderwerp maakte Stephanie Stumpel de voorstelling Schone Schijn, waarmee ze het taboe rondom het onderwerp wil doorbreken. Na een verkorte vertoning van haar voorstelling, gaat Stumpel in gesprek met een psychotherapeut en een historicus over het onderwerp. Aanmelden kan op de website van Spui25.

‘Een festival voor en door studenten, waar ongeveer 2000 studenten heen kunnen’

The Comedy Embassy in Boom Chicago | € 17,50
Vrijdag 26 mei | Vanaf 20:30
Als je geen zin hebt in ‘gewoon’ een drankje doen, ben je bij Boom Chicago aan het juiste adres tijdens the comedy embassy. Verwacht een hilarische stand-up comedy show met zowel internationale comedians als grappenmakers van eigen bodem. Om het spannend te houden blijven ze onbekend, maar de vier of vijf comedians zullen ieder iets vertellen over hun unieke perspectief op het leven. Koop je tickets op de site.

 

World Press Photo in de Nieuwe Kerk | € 10
Tot 30 juli | 11:00-18:00
Tijdens de zesenzestigste editie van de world press photo competitie is de hoofdlocatie hier in Amsterdam, in de Nieuwe Kerk. De tentoonstelling presenteert de beste foto’s die de ‘verhalen die er toe doen’ uitlichten. Dit zijn veelal foto’s gemaakt voor documentaires of de journalistieke. De foto’s tijdens de tentoonstelling zijn geselecteerd door de jury uit meer dan zestigduizend ingestuurde foto’s, door bijna vierduizend fotografen. Koop je tickets op de site van de Nieuwe Kerk. Voor mensen met een museumkaart is het gratis.

Foto: Ams Unlocked
Poster van het festival

AMS Unlocked bij LIEF Amsterdam | tussen de €28,- en €32,-

Woensdag 7 juni | 16:00-23:00

Heb je zin om naar een festival te gaan met je studiegenoten? Dan is AMS Unlocked misschien wat voor jou! Dat is een festival dat plaatsvindt op 7 juni op terrein LIEF Amsterdam in het Westelijk Havengebied. Het is voor en door studenten georganiseerd, en er kunnen bijna tweeduizend studenten naartoe.  


‘Een festival op zo’n grote schaal organiseren voor studenten, kan eigenlijk alleen als je de krachten bundelt,’ vertelt Jordy van den Brink (22, Europese Studies) aan redacteur Thirza Lont. Hij zit bij studievereniging SES, die dit feest mede-organiseert. 


‘Daarom zijn wij samengekomen met studieverenigingen AIM, SEFA, JFAS, VSPA en Offscreen om dit grote feest te realiseren. Er zijn op het terrein twee podia, eentje binnen, en eentje buiten. Buiten wordt er EDM gedraaid; dat is meer elektrische muziek. Maar ook meezingnummers van bijvoorbeeld ABBA zullen te horen zijn. Binnen kan je op technomuziek dansen. Het begint met een rustig tempo, en de muziek wordt in de loop van de dag steeds sneller.’


Jordy: ‘Vorig jaar organiseerden de verenigingen ook al AMS Unlocked. Dat was in het kader dat de coronamaatregelen wegvielen, en dat zo’n groot feest weer mocht. Het was zo mooi om alle blije gezichten te zien. Dat is ook waar ik naar uitkijk – dat gevoel van blijdschap te zien bij zoveel studiegenoten en anderen die er die dag zijn.’