Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Guillaume Périgois (Unsplash)
actueel

Helft minder Europese advanced grants naar Nederland

Hoger Onderwijs Persbureau,
30 maart 2023 - 14:46

De Europese onderzoeksraad ERC heeft 14 advanced grants van maximaal 2,5 miljoen euro toegekend aan ervaren onderzoekers van Nederlandse kennisinstellingen. Twee daarvan gaan naar UvA-onderzoekers Jeroen de Kloet en Jason Hessels. Nederland scoort de helft minder beurzen dan vorig jaar.

Nederland sleept ‘slechts’ 14 van de toegekende 218 beurzen in de wacht en moet Duitsland (37), het Verenigd Koninkrijk (35), Frankrijk (32), Israël en Spanje (16) voor laten gaan. Een groot verschil met de toekenningsronde 2021. Toen won Nederland 28 van de 253 advanced grants en scoorden alleen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk beter.

 

Er werden in 2022 bijna 1.650 aanvragen gedaan, waarvan bijna een kwart door vrouwelijke wetenschappers. In totaal werd 13,2 procent gehonoreerd.

 

In de ranglijst van nationaliteiten eindigen de Nederlanders op een gedeelde zevende plaats met 10 toekenningen, achter de Duitsers (36), Fransen (32) Italianen (21) Britten (19), Israëli (16) en Spanjaarden (15).

 

UvA

Aan de UvA vielen Jason Hessels, hoogleraar Observationele Hoge-Energie Astrofysica en hoofdastronoom bij ASTRON en Jeroen de Kloet, hoogleraar Globalisering in de prijzen. Hessels, die de beurs aanvroeg via het wetenschapsfinancier NWO, gaat met het bedrag van 3,5 miljoen euro onderzoek doen naar de oorsprong van snelle radioflitsen. De Kloet gaat met zijn grant van 2,5 miljoen euro de populaire muziek, hedendaagse kunst en queer cinema op het Chinese vasteland en in Hongkong onderzoeken. 

 

Voorlopig

De toekenningen zijn voorlopig, want de beurzen voor het Verenigd Koninkrijk zijn nog niet zeker. Het land is immers uit de Europese Unie gestapt. Er ligt een verdrag dat deelname van het VK aan het Europese onderzoeksprogramma mogelijk maakt, maar dat moet nog nader worden uitgewerkt. De kans dat dit gaat lukken is groter geworden sinds het VK eind februari een deal met de EU heeft gesloten over de grenscontroles in Noord-Ierland.

Komen er desondanks geen afspraken, dan hebben de onderzoekers twee mogelijkheden: ze kunnen de advanced grant afslaan of hun (persoonsgebonden) beurs meenemen naar een onderzoeksinstelling in een land dat wél aan het Europese onderzoeksprogramma deelneemt. Als ze de beurzen teruggeven, dan kunnen andere onderzoekers, die net buiten de boot vielen, alsnog in aanmerking komen voor een advanced grant.

 

ERC-beurzen

Elk jaar verdeelt de ERC beurzen onder jonge onderzoekers (starting grants van 1,5 miljoen euro), ervaren onderzoekers (consolidator grants van 2 miljoen euro) en toponderzoekers (advanced grants van 2,5 miljoen euro).

 

De beurzen zijn goed vergelijkbaar met de Nederlandse veni-, vidi- en vici-subsidies uit het talentprogramma van onderzoeksfinancier NWO. Nederlandse instellingen hebben daar veel ervaring mee en doen het gewoonlijk erg goed bij de aanvraag van deze Europese beurzen.

 

Advanced Grants 2022
Rijksuniversiteit Groningen (2)
Universiteit Utrecht (2)
Radboud Universiteit (2)
Universiteit Twente (2)
NWO-instituten (1)
VU Amsterdam (1)
VU MC (1)
TU Eindhoven (1)
Universiteit van Amsterdam (1)
Erasmus MC (1)

Totaal (14)