Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jonne Mäkikyrö (Unsplash)
actueel

Utrecht en Wageningen scoren het best in Keuzegids, UvA is hekkensluiter

Hoger Onderwijs Persbureau,
24 november 2022 - 10:18

In de vandaag verschenen Keuzegids Universiteiten 2023 hebben Utrecht en Wageningen hun topposities in de ranglijsten gehandhaafd. Hun bacheloropleidingen worden het best beoordeeld. De UvA is net als vorig jaar hekkensluiter.

In de Keuzegids zet de redactie op een rij wat volgens haar de beste universitaire bacheloropleidingen van Nederland zijn. Utrecht is opnieuw de nummer één in de ranglijst van brede universiteiten. Ze krijgt veel lof voor de vakgebieden gezondheid en recht & bestuur. Datzelfde geldt voor de Radboud Universiteit Nijmegen, maar die scoort in totaal net een punt lager.

De redactie van de Keuzegids baseert zich op de oordelen van ruim 286 duizend studenten die dit voorjaar de Nationale Studenten Enquête invulden

De Universiteit Leiden verdringt Groningen en de Vrije Universiteit Amsterdam van de gedeelde derde plaats. De UvA is net als vorig jaar hekkensluiter. Dat ligt volgens de Keuzegids vooral aan de lagere waardering voor opleidingen economie & bedrijf.

 

Opvallend

In de categorie “overige universiteiten” heeft Wageningen Universiteit haar voorsprong op de Open Universiteit verder vergroot. De Universiteit Twente staat nu weer op de derde plaats omdat de Universiteit Maastricht 2,5 punten inleverde. Opvallende stijger in deze ranglijst is de Erasmus Universiteit Rotterdam, die 3,5 punten hoger scoort dan vorig jaar. Daarom is het nu de TU Delft die de rij sluit, met de TU Eindhoven net boven zich.

 

De redactie van de Keuzegids baseert zich op de oordelen van ruim 286 duizend studenten die dit voorjaar de Nationale Studenten Enquête invulden. Zij gaven cijfers voor de inhoud van hun opleiding, hun docenten, de toetsing, de sfeer en de manier waarop ze worden voorbereid op hun loopbaan.

 

Daarnaast weegt mee hoeveel studenten zich inschrijven voor het tweede jaar en of ze binnen vier jaar zijn afgestudeerd.