Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dutch den Hollander
actueel

‘Wordt het een glijbaan, een heuse springschans of een mindervalidentoegang?’

Dirk Wolthekker,
11 november 2022 - 15:30

Op de Roeterseilandcampus (REC) wordt gebouwd en verbouwd. Werd een paar maanden geleden het tijdelijke containerachtige onderwijspand REC-V in elkaar gezet en geopend, nu wordt er gebouwd op, in en aan gebouw J/K. ‘Wat voor bouwsel wordt er nu weer geknutseld aan het bordes?’

Weer of geen weer, zomer, winter of herfst, de bouwwerkzaamheden op de Roeterseilandcampus lijken nooit te stoppen. Inmiddels is de aannemer begonnen met werkzaamheden aan gebouw J/K, dat een nieuwe entree krijgt en waarvan de kelder, een deel van de begane grond en een deel van de eerste etage worden opgeknapt, gerenoveerd en klaargemaakt voor de komende vijftiende jaar. Het bouwrumoer dat dit oplevert is steevast onderdeel van discussies van geïrriteerde of zelf woeste buurtbewoners met de UvA, zoals nu het houten staketsel dat aan de hoofdingang van gebouw J/K aan de Valckenierstraat wordt ‘geplakt’.

 

Glijbaan

‘Ik ben momenteel heel benieuwd wat voor houten bouwsel er wordt geknutseld aan het bordes van JK op nummer 65,’ vraagt buurtbewoner en fotograaf Dutch den Hollander zich geïrriteerd af. ‘Wordt het een glijbaan, een heuse springschans of misschien een soort mindervalidentoegang? Groter dan dit heb ik ze nog nooit gezien. De schoonheidsprijs verdient het in elk geval niet.’ Navraag leert dat de hoofdingang van J/K aan de Valckenierstraat een goede opgang voor rolstoelgebruikers krijgt, die tevens gebruikt zal worden voor het lossen van goederen, zolang het laden en lossen aan de achterkant van het pand niet mogelijk is wegens de verbouwing.

Sportfaciliteit

Die verbouwing zal gefaseerd plaatsvinden en zal naar verwachting nog twee jaar duren. Of het daarbij blijft, is ongewis. De UvA groeit maar door en het tekort aan studieplekken en collegezalen blijft nijpend. Overwogen wordt daarom om in de verdere toekomst wellicht de hoogte in te gaan en ruimte te creëren bovenop de bestaande drie etages van J/K.

 

Overigens: liefhebbers van een glijbaan of springschans komen in de toekomst mogelijk op een andere manier tóch aan hun trekken: de UvA zoekt ook naar mogelijkheden om op de REC een sportfaciliteit te creëren, zo blijkt uit de UvA-begroting voor volgend jaar. Volgens USC-directeur Theo van Uden is nog niet zeker waar die zal komen. ‘De UvA moet nog een plek vaststellen. Er is sprake van de kelder van gebouw J/K of de kelder van gebouw B/C. De verschillende opties worden momenteel uitgewerkt.’

Lees meer over