Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Wouter van der Wolk (UvA)
actueel

UvA stijgt naar plek 60 op wereldranglijst Times Higher Education

12 oktober 2022 - 11:28
Betreft
Deel op

De UvA is vijf plaatsen gestegen op de jaarlijkse wereldranglijst van het Britse tijdschrift Times Higher Education: van plek 65 naar plek 60. Ook de Universiteit Utrecht, de TU Delft en de Rijksuniversiteit Groningen klimmen op de lijst. 

De wereldranglijst kijkt naar 1.799 universiteiten in 104 landen en gebieden en beoordeelt universiteiten grofweg op vier terreinen: het docentschap, onderzoek, kennisuitwisseling en internationale uitstraling. Binnen die terreinen wordt gekeken naar factoren als het aantal studenten per docent, het aantal publicaties en samenwerkingen met het bedrijfsleven.

 

Bovenaan de lijst staat voor het zevende jaar op rij de Britse Universiteit van Oxford, gevolgd door het Amerikaanse Harvard. Een gedeelde derde plek is voor de Universiteit van Cambridge (Verenigd Koninkrijk) en de Universiteit van Stanford (Verenigde Staten). 

 

De Nederlandse koploper is Wageningen op plaats 59. Dat is zes plaatsen lager dan vorig jaar. Volgens de Britse ranking behoren nog altijd tien Nederlandse universiteiten tot de beste tweehonderd van de wereld. Slechts vijf landen hebben er meer: de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Australië en – voor het eerst – China.

 

Op ranglijsten klinkt regelmatig kritiek wegens de criteria: internationalisering van staf en studenten geldt bijvoorbeeld als een plus, terwijl hier in Nederland ook kritiek klinkt op de ongebreidelde toestroom van buitenlandse studenten en de verengelsing van het onderwijs. Verder wegen de ‘citaties’ van wetenschappelijke artikelen voor dertig procent van de score mee. Onderzoekers worden dus afgerekend op artikelen die goed scoren onder vakgenoten. Het gebruik van die citatiescores roept inmiddels flinke weerstand op. 

 

Lees meer over