Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Parker Gibbons (Unsplash)
actueel

Oppositie wil energietoeslag voor studenten, maar coalitie niet

Hoger Onderwijs Persbureau,
23 september 2022 - 12:12

Studenten moeten ook een energietoeslag van 1.300 euro krijgen, zeiden oppositiepartijen gisteren tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Maar de regeringspartijen hielden het tegen.

Twee dagen lang debatteerde de Tweede Kamer over de Rijksbegroting voor 2023. Een heet hangijzer zijn de oplopende energiekosten. Het kabinet komt met een prijsplafond voor gas en elektriciteit, naast andere maatregelen om de koopkracht overeind te houden.

 

Omdat studenten toch al van alles in hun portemonnee voelen, hoeven ze volgens het kabinet geen energietoeslag van 1.300 euro te krijgen. De oppositie vindt dat onbegrijpelijk.

 

Onbestaanbaar

Hoe zit het dan met de rechtszaak die een student deze zomer van de gemeente Nijmegen heeft gewonnen, vroeg Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Ze noemde het ‘onbestaanbaar’ dat het kabinet na dat vonnis nog aan het eerdere beleid vasthoudt.

Daar dacht premier Mark Rutte anders over. Voor de uiterste gevallen is immers 35 miljoen euro uitgetrokken, waarmee studenten van hun gemeenten ‘individuele bijzondere bijstand’ kunnen krijgen.

 

Moties

‘En de uitspraken van de rechter leggen we naast ons neer,’ sneerde Ouwehand. ‘Nou, lekker verhaal!’ Ze diende een motie in om studenten alsnog recht te geven op de toeslag. De voltallige oppositie steunde die motie, maar regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie stemden ertegen en zij hebben samen een meerderheid.

 

Een vergelijkbare motie van Caroline van der Plas (BBB) werd ook verworpen. Studenten betalen hun energie vaak via hun verhuurder, zei ze, en er zijn ook huishoudens die een energiemeter delen. Zorg dat de energiecompensatie ook bij hen terechtkomt, was haar vergeefse oproep.