Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia-archief
actueel

Rector A.S.C./A.V.S.V. stapt op na seksisme-rel

Henk Strikkers,
29 juli 2022 - 08:38

De rector van het Amsterdamsch Studenten Corps (A.S.C./A.V.S.V.), Heleen Vos, heeft haar functie neergelegd. Dat doet ze nadat er vrouwonvriendelijke speeches werden gegeven tijdens het lustrumdiner van het corps. ‘Als rector kan en wil ik niet langer de verantwoordelijkheid blijven nemen voor incidenten en gedrag van leden die mijn persoonlijke grens te boven gaan,’ schrijft ze.

Vos was dit collegejaar rector en nam de taak op zich om, na een aantal dispuutsontgroeningen waarbij aspirant-leden gewelddadig werden bejegend, een cultuuromslag binnen het corps in gang te zetten. Dat leidde onder meer tot een aantal nieuwe regels rond de ontgroening.

 

Beperkt corrigerend vermogen

In haar afscheidsbrief schrijft Vos echter dat ‘er bij een groep leden binnen het A.S.C./A.V.S.V. de behoefte bestaat tegen de basisprincipes van het cultuurveranderingsproces in te blijven gaan.’ ‘Tevens blijkt er binnen die groep geen of een te beperkt corrigerend vermogen te bestaan om in bepaalde situaties snel en adequaat bij te sturen.’

 

Voor Vos is het hiermee genoeg. Hoewel ze ziet dat er intern steeds meer weerstand komt tegen mensen die zich niet aan deze cultuurverandering willen committeren, vindt ze zichzelf niet de aangewezen persoon om het corps te blijven leiden.

In de fout

Dit weekend ging het corps weer in de fout bij het lustrumdiner. Daarbij scandeerden mannelijke leden dat vrouwelijke leden hoeren waren en werden zij in speeches onder meer ‘sperma-emmers’ genoemd. De leden die deze toespraken gaven hebben inmiddels afstand gedaan van hun functies binnen het corps. Er loopt een intern onderzoek tegen hen.

Lees meer over