Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Alp Ancel (Unsplash)
actueel

Studenten- en scholierenclubs starten petitie tegen ‘kaalslag in het ov’

15 juli 2022 - 11:04

Organisaties voor scholieren en studenten zijn een petitie gestart tegen de ‘kaalslag in het openbaar vervoer’. Nu het openbaar vervoer onder druk staat door lage reizigersaantallen en personeelstekorten komt de toegankelijkheid en bereikbaarheid van het onderwijs in gevaar, stellen zij. 

De overheid hield in de coronacrisis, waarin reizigersaantallen in het ov sterk daalden, met financiële steun een groot deel van het netwerk overeind. Voor volgend jaar is minder steun beschikbaar: 150 miljoen euro. De vervoersbedrijven zouden echter 500 miljoen euro nodig hebben en overwegen nu te schrappen in de dienstregeling. 

De vervoersbedrijven zouden niet 150, maar 500 miljoen euro nodig hebben

De Landelijke Studentenvakbond, JOB (bond voor mbo’ers) en het LAKS (voor scholieren) willen dat staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA, Infrastructuur) op Prinsjesdag – 20 september – met een ov-reddingsplan komt. Ze vrezen dat het tekort aan geld ervoor zorgt dat ov-lijnen krimpen of verdwijnen. Dat zou betekenen dat onderwijs voor jongeren zonder auto minder bereikbaar wordt, zo staat in de petitie.

 

De klappen zullen vooral buiten de Randstad vallen, vermoedt LSVb-voorzitter Joram van Velzen. Daar zijn studenten en leerlingen een stuk afhankelijker van het openbaar vervoer, zegt hij. Wie geen recht meer heeft op een ov-studentenkaart gaat bovendien meer betalen voor ritten, zeggen de clubs. Scholieren hebben sowieso geen gratis ov-kaart.

 

Hier de petitie.