Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Publiek domein
actueel

Hogere rente op studielening kan afgestudeerden honderden euro’s per jaar kosten

Hoger Onderwijs Persbureau,
24 juni 2022 - 12:12

Het staat zo goed als vast dat de rente op studieleningen binnenkort gaat stijgen. Met een studieschuld van 20.000 euro gaat dat je met een beetje pech een paar tientjes per maand kosten. Met een hogere studieschuld wordt dat snel meer, als je dat kunt betalen.

Studenten betalen nu helemaal geen rente over hun studieschuld. Sommigen weten niet eens dat het vroeger anders was. Maar de rente gaat weer stijgen, en de vraag is vooral: hoeveel last ga je ervan krijgen? Dat hangt van je schuld en inkomen af.

 

Verdubbeling bij 4 procent

Bij 0 procent rente betaal je alleen maar terug wat je hebt geleend. Bij 4 procent betaal je in de loop van de 35 jaar, die je krijgt om je studieschuld terug te betalen, bijna het dubbele terug.

Bij 4 procent betaal je in de loop van de 35 jaar bijna het dubbele terug

Een klein rekenvoorbeeldje: Stel, je hebt 20 duizend euro studieschuld en je lost in 35 jaar af. Bij 0 procent rente is je maandbedrag 48 euro. Bij een rente van 2 procent wordt dat 66 euro. Bij 4 procent stijgt dat naar 88 euro per maand.

 

Draagkracht

Daarbij gaan we er voor het voorbeeld wel van uit dat je dat kunt betalen. Wie niet genoeg verdient, hoeft niet alles af te lossen. Je betaalt ‘naar draagkracht’. We doen bovendien alsof je je hele leven single bent, geen kinderen krijgt en 40 duizend euro per jaar verdient. Je maximale maandbedrag is in dat geval 61,89 euro. In 35 jaar tijd betaal je dan 26 duizend euro terug. Alle schuld en rente boven dat bedrag wordt kwijtgescholden. Met een inkomen van 60 duizend euro betaal je hooguit 128,56 euro per maand. Dan betaal je in 35 jaar maximaal 54 duizend euro.

 

Als je een partner krijgt, of misschien wel kinderen, dan kan het zijn dat jij straks de schuld van je partner moet aflossen, of andersom. Jullie ‘draagkracht’ verandert ook en misschien hebben jullie te maken met verschillende terugbetaalregels.

 

Rente

DUO zet de rente op studieschulden voor oud-studenten vijf jaar vast, dus elke vijf jaar kan jouw rente stijgen of dalen. De rente die DUO vaststelt hangt samen met de rente waartegen de Nederlandse overheid geld kan lenen op de kapitaalmarkt. 

 

DUO heeft een rekenhulp op de website voor een schatting van je maandbedrag.