Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Maartje Strijbis (UvA)
actueel

Minister belooft onderzoek naar wetenschappelijke gedragscode na Folia-artikel over belastingrecht

Henk Strikkers,
25 mei 2022 - 17:56

Minister Robbert Dijkgraaf gaat een onafhankelijke commissie laten onderzoeken of de gedragscode wetenschappelijk integriteit nog voldoet. Dat meldt hij in Kamervragen naar aanleiding van een artikel dat Folia schreef over de UvA-vakgroep belastingrecht. Daaruit bleek dat Zuidaskantoren invloed uitoefenden op de publicaties van UvA-medewerkers.

In het artikel vertellen meerdere medewerkers van de vakgroep anoniem dat het jarenlang vrijwel onmogelijk was om binnen de vakgroep meer dan 0,4 of 0,5 fte te werken. Medewerkers waren daardoor gedwongen om een andere baan aan te nemen, velen werkten bij een groot belastingadvieskantoor.

 

Mediaverbod

Meerdere (ex-)medewerkers laten weten dat zij bij hun andere werkgever op het matje zijn geroepen naar aanleiding van publicaties die ze als UvA’er schreven. Sommigen kregen een mediaverbod, anderen moesten hun publicaties voorleggen en aanpassingen van hun (commerciële) werkgever overnemen.

Minister Dijkgraaf laat in antwoord op Kamervragen van Inge van Dijk, Harry van der Molen (beiden CDA) en Lisa Westerveld (GroenLinks) weten dat ‘het zeer kwalijk is en schadelijk voor het aanzien van ons hoger onderwijs als belangen van private partijen waarvoor hoogleraren werken, soms voorrang krijgen op wetenschappelijke onafhankelijkheid en integriteit.’

 

Gedragscode

Er is in Nederland al een gedragscode wetenschappelijke integriteit, die moet toezien op de onafhankelijkheid en de integriteit van wetenschappelijk onderzoek aan universiteiten. Minister Dijkgraaf laat weten dat hij een onafhankelijke commissie aan het werk wil zetten die deze code later dit jaar moet evalueren.

Foto: Daniël Rommens
Minister Robbert Dijkgraaf

Daarnaast gaat dit voorjaar een werkgroep van de Universiteit van Nederland (UNL) de regeling over nevenwerkzaamheden van wetenschappers evalueren. ‘Aan de hand hiervan kan worden bezien of deze regeling en de gedragscode in de praktijk voldoende effectief zijn, de registratie van nevenfuncties naar behoren werkt en/of aanvullende maatregelen vereist zijn,’ schrijft Dijkgraaf.

 

Zelfcensuur

De UvA voert ondertussen zelf ook een onafhankelijk onderzoek uit naar zelfcensuur van (ex-)medewerkers van de vakgroep belastingrecht. De universiteit wil hier gedurende het onderzoek niets over melden.

 

De laatste maanden is er veel te doen over de universitaire vakgroepen belastingrecht. Na het artikel in Folia bleek uit onderzoek van Nieuwsuur dat de voorzitter van de UvA-vakgroep jarenlang werd betaald door een lobbyclub, zonder dat hij dat bij de universiteit meldde. Hij stapte daarom op. De UvA laat dat op dit moment intern onderzoeken.

 

Ook een Leidse hoogleraar werd jarenlang door heimelijk door de Belastingdienst betaald.