Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jeroen Oerlemans (UvA)
actueel

Vertrokken hoogleraar belastingrecht niet vijf, maar acht jaar betaald door lobbyclub

Henk Strikkers,
9 mei 2022 - 10:07

Hoogleraar belastingrecht Hein Vermeulen, die eind vorige maand vertrok aan de UvA, is niet vijf maar acht jaar heimelijk gesponsord door een lobbyclub. Dat blijkt uit een verklaring van die lobbyclub, de Vereniging ter behartiging van de gezamenlijke belangen van beursgenoteerde fiscale vastgoedbeleggingsinstellingen (VBFV).

Vermeulen begon in 2012 als bijzonder hoogleraar aan de UvA. Zijn leerstoel werd toen officieel gesponsord door de Amsterdam School of Real Estate (ASRE), een particulier opleidingsinstituut dat zich richt op de vastgoedmarkt. Uit onderzoek van Nieuwsuur bleek echter dat niet die ASRE, maar lobbyclub VBFV Vermeulen vijf jaar betaalde.

 

Vermeulen wist daarvan, meer meldde dat niet aan de universiteit. Dat is problematisch, omdat Vermeulen als hoogleraar onderzoek deed op het gebied waarop de lobbyclub actief was. De VBFV bestaat uit een aantal grote vastgoedbeleggers die onder meer lobbyen voor lagere belastingen en voordelige regelingen voor beleggers.

 

Vijf jaar plus drie jaar

De VBFV heeft in een verklaring gereageerd op het vertrek van Vermeulen. In die verklaring staat dat de VBFV het contract met Vermeulen na die vijf jaar nog eens verlengde. ‘De overeenkomst tussen de VBFV en ASRE werd destijds aangegaan voor een periode van vijf jaar en is daarna eenmalig met drie jaar verlengd, waarna de heer Vermeulen bij de ASRE uit dienst is getreden,’ zo schrijft men. Dat betekent dat Vermeulen acht jaar lang is gesponsord, nog drie jaar meer dan Nieuwsuur eerder meldde.

 

In 2015 werd de bijzondere leerstoel van Vermeulen omgezet in een gewone, door de universiteit betaalde, leerstoel. De sponsoring van de VBFV ging echter nog vijf jaar door, zo blijkt uit de verklaring van de VBFV. Ook toen Vermeulen in 1 januari 2018 vakgroepvoorzitter werd, werd hij nog betaald door de lobbyclub.

 

Volgens de VBFV heeft Vermeulen jarenlang ‘veel onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan,’ schrijft de vereniging in een verklaring. ‘De VBFV is de heer Vermeulen dankbaar voor zijn wetenschappelijke bijdragen aan dit specifieke vakgebied over de jaren.’

 

Onderzoek

De rechtenfaculteit heeft een onderzoek ingesteld naar Hein Vermeulen en Rob Cornelisse, zijn voorganger als vakgroepvoorzitter. Cornelisse zou wellicht op de hoogte zijn geweest van de financieringsconstructie. De UvA wil geen vragen beantwoorden voordat dat onderzoek is afgerond.

 

Eerder dit jaar berichtte Folia al over de invloed van Zuidaskantoren op de UvA-afdeling belastingrecht. Dat artikel is hieronder terug te lezen. Naar aanleiding daarvan loopt er nog een ander onderzoek naar de vakgroep.