Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Brad Ritson (Unsplash)
actueel

Russische studenten en medewerker telefonisch geïntimideerd

Hoger Onderwijs Persbureau,
2 mei 2022 - 10:53

Meerdere Russische studenten en een wetenschapper in Nederland zijn opgebeld met de vraag naar hun loyaliteit in het Russisch-Oekraïense conflict. De universiteiten en het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap bevestigen dat.

De Russen kregen een telefoontje van iemand die zei dat hij van de Russische overheid was en die wilde weten of zij de inval van Rusland in Oekraïne steunden, schrijft het Financieele Dagblad vandaag.

 

Aangifte

Volgens de universiteiten gaat het om ‘meerdere studenten en een wetenschapper’. Ze verwijzen degenen die zo’n telefoontje krijgen door naar inlichtingendienst AIVD. ‘Bij bedreiging adviseren we aangifte, maar dit is meestal grijs gebied,’ zegt een woordvoerder van universiteitenvereniging UNL in het FD.

 

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap noemt de telefoontjes in de krant zeer kwalijk. ‘Voor ons staat voorop dat studenten en onderzoekers veilig en in vrijheid moeten kunnen studeren en werken.’

 

400 wetenschappers, 1.300 studenten

Er werken in Nederland ongeveer vierhonderd Russische academici aan universiteiten. Daarnaast staan er nog 1.150 studenten ingeschreven bij universiteiten en zo’n 150 bij hogescholen.

Lees meer over