Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

Hermes op sokkel overziet vanaf vandaag de economen en bedrijfskundigen

Dirk Wolthekker,
17 januari 2022 - 16:18

Vandaag werd een standbeeld van Hermes, de god van de handel, de winst en de diefstal, onthuld in de hal van gebouw REC-E. Daarmee begonnen de festiviteiten rond het honderdjarig bestaan van de Faculteit Economie & Bedrijfskunde (FEB).

De Faculteit Economie & Bedrijfskunde (FEB) heeft sinds vandaag een mythologisch beeld op sokkel dat verwijst naar het onderzoeksterrein van de faculteit. Het gaat om een bronzen standbeeld van de Griekse god Hermes, god van de handel, de winst en de diefstal, zoon van oppergod Zeus. Het standbeeld mét herautenstaf is een kopie van het originele beeld dat de zestiende-eeuwse Vlaamse beeldhouwer Giovanni da Bologna maakte en dat in het Louvre in Parijs staat. 

 

Geschenk

Hermes is er geplaatst ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de FEB, die deze week precies honderd jaar geleden werd gesticht als Faculteit der Handelswetenschappen. Het kopiebeeld is een geschenk van de Kring van Amsterdamse Economen, de alumnivereniging van de FEB, die het vanmiddag aanbood aan scheidend FEB-decaan Han van Dissel en collegevoorzitter Geert ten Dam. Het is niet het eerste en enige kopiebeeld van Hermes in Amsterdam: er staat ook een exemplaar in de Beurs van Berlage.

 

Naast de FEB heeft ook de rechtenfaculteit een mythologisch beeld in haar faculteitsgebouw staan. In de hal van de rechtenfaculteit waakt de godin Minerva over de kwaliteit van onderwijs en onderzoek.