Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dirk Wolthekker (Folia)
actueel

Festiviteiten honderdjarig bestaan FEB noodgedwongen deels uitgesteld

Dirk Wolthekker,
14 januari 2022 - 09:52

De Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) bestaat dit jaar honderd jaar. De festiviteiten zouden deze maand van start gaan, maar zijn door corona gedeeltelijk uitgesteld tot de zomer. Wel zijn er zes bomen uit zes continenten geplant op het Roeterseiland, waaronder een Japanse rode den en een Perzische slaapboom. En er is een boek.

Naast de rode den en de slaapboom heeft de FEB nog een Braziliaanse vijgenboom, een Australische eucalyptus, een Europese walnootboom en een Noord-Amerikaanse rode esdoorn geplant op een strook gras midden op het Roeterseiland, door de FEB inmiddels omgedoopt in Roetersweiland. Met uitzondering van de rode den, die overigens groen is, staan de bomen er kaal te zijn in afwachting van het voorjaar.

De Japanse rode den op het Roetersweiland

Ze moeten volgens de faculteit ‘het diverse en internationale karakter van de faculteit’ verbeelden, al is dat vooralsnog nergens te zien in een toelichting. Ook is niet te zien dat de bomen zijn geplant vanwege het honderdjarig bestaan van de FEB, dus zal over een aantal jaren niemand nog weten dat het centenniumbomen zijn.

 

Drie vrouwen

Komende zondag 16 januari is het precies een eeuw geleden dat de Faculteit der Handelswetenschappen ‘werd geïnstalleerd’ in de Aula van de UvA, zo bericht het toenmalige dagblad De Tijd van 9 januari 1922. Het meldt dat de nieuwe faculteit 24 studenten telt, ‘van wie drie vrouw’. Bij de stichting van de faculteit, de voorloper van de FEB, waren ook de Amsterdamse koopmansgemeenschap en het bedrijfsleven betrokken. Maar de drie founding fathers – de economen Herman Frijda, Théodore Limperg en Nicolaas Posthumus – benadrukten vooral dat een wetenschappelijke benadering van het vakgebied noodzakelijk was om het op een hoger plan te tillen, en dat economie en bedrijfseconomie niet los van elkaar konden bestaan.

 

Geografie en Koophandel

De ‘installatie’ van de faculteit werd natuurlijk door allerlei hotemetoten bijgewoond, onder wie uiteraard de toenmalige burgemeester De Vlugt, zelf een ondernemer. Hij sprak de ‘installatierede’ uit, waarin hij zei dat er al sinds de achttiende eeuw plannen waren voor een ‘Faculteit voor Geografie & Koophandel’. In 1922 werd het plan dan eindelijk werkelijkheid. ‘En zeker zal nooit sterker dan juist in onzen tijd de behoefte aan wetenschappelijke opleiding van de aanstaande kooplieden en bedrijfsleiders zijn gevoeld. De economische verhoudingen leveren, sinds de wereldgebeurtenissen, die achter ons liggen, de wereld teisterden, schier onoverkomelijke moeilijkheden,’ zo tekende een verslaggever van de protestantse krant De Standaard op uit de mond van de burgemeester.

Boek

De hele geschiedenis van de faculteit, waar het curriculum inmiddels veel meer omvat dan alleen dan handelswetenschappen, is geboekstaafd door een klein team van historici en journalisten dat een speciaal centenniumboek Honouring the past, delivering the future heeft samengesteld, waarin de voorgeschiedenis, stichting en ontwikkeling van de faculteit aan de hand van vijf sleuteljaren wordt belicht. In het boek reflecteren ook tien internationaal vooraanstaande economen op de wijze koopman in het licht van de uitdagingen van onze tijd. Wat kan de economische en bedrijfskundige wetenschap daar dan aan bijdragen, is de vraag die als een rode draad door het boek loopt.

 

Dieven

Komende maandag zal er in de centrale hal van het E-gebouw opnieuw aandacht worden geschonken aan het centennium. Er zal dan een kleine expositie worden geopend aan de hand van vijf sleuteljaren van de faculteit: 1922, 1947, 1972, 1997 en 2022. Ook zal er een standbeeld worden onthuld: een replica van de naakte Hermes, een figuur uit de Griekse mythologie, zoon van de oppergod Zeus en de bergnimf Maia. Hermes staat bekend als god van de handel, een uitgekiend figuur dus om als symbool te dienen voor de faculteit, al moet gezegd dat Hermes ook wordt gezien als opperbaas van de dieven.

 

Door de coronamaatregelen is het grote eeuwfeest van de economen uitgesteld tot komende zomer. Ondertussen heeft er dan een wisseling van de wacht plaatsgevonden in het faculteitsbestuur. Decaan Han van Dissel, onder wiens leiding het jubileum is georganiseerd, zal dan na een decanaat van tien jaar zijn afgelost Roel Beetsma. Hij gaat op 1 februari aan de slag als nieuwe decaan. Han van Dissel gaat komend najaar met emeritaat.