Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dirk Gillissen (UvA)
actueel

UvA-studies bepalen zelf wat ze doen met studenten die tentamens missen

Irene Schoenmacker,
14 december 2021 - 13:16

Wat gebeurt er als je door corona een tentamen mist? Dat is aan de opleidingen, zegt de UvA, al belooft de universiteit dat die zich moeten inspannen om te zoeken naar ‘de beste oplossing’ mogelijk.

Op 17 december beginnen de tentamens. Nu het coronavirus weer flink om zich heen grijpt, is het de vraag wat er gebeurt met studenten die hun tentamen niet kunnen maken omdat ze bijvoorbeeld in quarantaine zitten.

 

Maatwerk

De UvA vindt dat de opleidingen daar zelf over moeten beslissen. ‘Voor een organisatie die zo groot is als de UvA, is maatwerk nodig,’ schrijft de universiteit op haar website. Studenten zouden een mail van hun opleiding krijgen waarin uitgelegd staat wat er gebeurt bij het missen van een tentamen door het coronavirus.

Of studenten die een tentamen vanwege quarantaine missen nog twee kansen krijgen blijft in het midden

Volgens de UvA kan altijd de regliere herkansing worden gebruikt. Of alle studenten die bij die herkansing een onvoldoende scoren nog een extra kans krijgen blijft in het midden. Maar, belooft de universiteit, faculteiten en examencommissies zullen het komende blok zich ‘maximaal inspannen’ om te zoeken naar de beste oplossing als studenten door corona hun tentamen missen.

 

Online tentamens

De UvA lijkt hiermee niet tegemoet te komen aan een wens van de Centrale Studentenraad (CSR). Die wil dat tentamens zowel offline als online aangeboden worden, zodat studenten kunnen kiezen of ze een tentamen thuis maken of op de campus. ‘We willen dat studenten een veilig kerstfeest kunnen hebben en gezond het nieuwe jaar in gaan,’ zei CSR-voorzitter Manish Jhinkoe-Rai vorige week tegen Folia.

De CSR maakte zich zorgen nadat vorige week bekend werd dat op de VU positief geteste studenten alsnog naar tentamens en werkcolleges kwamen wegens de strikte aanwezigheidsplicht. Zo’n situatie wilde de raad op de UvA voorkomen. ‘We willen niet dat studenten mentale druk voelen om naar de campus te moeten komen,’ aldus Jhinkoe-Rai. 

 

Extra veiligheidsmaatregelen

Om ervoor te zorgen dat iedereen op de campus zich veilig voelt en studenten zich goed kunnen concentreren op de tentamens, neemt de UvA een aantal extra veiligheidsmaatregelen. Op basis van ervaringen met eerdere tentamens gaat de UvA controleren of er voldoende afstand wordt gehouden bij het naar binnen en buiten gaan van de tentamenzalen. Ook zal er vaker en uitgebreider schoon worden gemaakt. Studenten wordt gevraag sowieso een zelftest te doen voor het tentamen en een mondkapje te dragen bij verplaatsingen.