Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Helena Yankovska/Unsplash
actueel

UvA start grote Dry January-campagne voor studenten

Mella Fuchs,
9 december 2021 - 16:55

Eerder werd al bekend dat de UvA alcohol drinken op de campus gaat ontmoedigen, door alcoholvrije alternatieven aan te bieden. Dat leidde tot ophef op sociale media en angst voor een totaalverbod. Toch blijft het daar niet bij. In januari 2022 doet de UvA mee aan Dry January: 31 dagen niet drinken.

Daarvoor werkt de communicatieafdeling van de UvA samen met de Centrale Studentenraad (CSR) en Bureau Studentartsen. De nationale organisatie Ik Pas gaat de actie leiden, met een speciaal online portaal voor UvA-studenten.

 

Dat de UvA geïnteresseerd is in de Dry January-hype heeft te maken met het nieuwe alcoholbeleid van de universiteit, waarbij de focus ligt op het veranderen van de huidige sociale norm waarin alcoholgebruik vanzelfsprekend is. Dat nieuwe beleid werd opgesteld naar aanleiding van het Nationaal Preventieakkoord. Daarin staan langetermijdoelstellingen voor het verbeteren van de volksgezondheid. Met universiteiten is afgesproken het aantal overmatige en problematische alcoholgebruikers te verminderen. De Vereniging van Universiteiten (VSNU), waarbij de UvA aangesloten is, heeft zich aan deze doelstelling gecommitteerd. 

 

Foto: Manish Jhinkoe-Rai

Nieuwjaarsborrel

De CSR introduceerde in 2019 voor het eerst plannen voor een Dry January-campagne op de UvA. Vorig jaar zorgden lege campussen en het gebrek aan borrels ervoor dat het onderwerp op een laag pitje werd gezet. Maar voor Dry January 2022 zijn de voorbereidingen inmiddels begonnen. Bureau Communicatie van de UvA legde contact met de CSR om de handen ineen te slaan, vertelt CSR-voorzitter Manish Jhinkoe-Rai. ‘Bureau Communicatie zorgt voor de professionaliteit, wij voor de achterban.’

Binnenkort zullen posts verschijnen op sociale media van de CSR en van de UvA. De CSR zal geen alcohol schenken op activiteiten die zij in januari bijwonen of die ze zullen organiseren. Dus als een nieuwjaarsborrel georganiseerd kan worden, gebeurt dat zonder alcohol, vertelt Manish. Leden verplichten geen alcohol te drinken in januari gaat te ver, maar volgens Manish is de bereidheid hoog. Hijzelf drinkt in ieder geval de hele maand niet. Bij evenementen en congressen georganiseerd door de UvA zelf, wordt gezorgd voor een ‘ruim en aantrekkelijk aanbod non-alcoholische drankjes’.

Foto: Peter Vonk

Ook Bureau Studentenartsen van de UvA doet mee aan de campagne. Directeur Peter Vonk vertelt dat ze al lang bezig waren met plannen. ‘Wij wilden eigenlijk twee keer per jaar een alcoholvrije periode introduceren, voor tentamenperiodes. Maar toen Bureau Communicatie het had over Dry January, vonden we dat ook goed.’ Inmiddels is het een stadsbreed initiatief geworden, want de Hogeschool van Amsterdam, de Rietveld Academie en waarschijnlijk ook de Vrije Universiteit doen mee aan de campagne.

 

Alcoholverslaving

Dat alcohol niet gezond is, weten we al jaren, vertelt Vonk. ‘Een biertje of een wijntje vinden wij echt niet erg, maar als je in een gracht valt of onder een tram komt wel. Studenten die angstig of somber zijn, grijpen makkelijk naar drugs en alcohol. Soms met het idee dat ze daar beter van slapen, terwijl dat niet zo is. Op een gegeven moment krijgen ze problemen met hun studie en hun baas, maken vrienden en familie zich zorgen en uiteindelijk komen ze bij ons terecht met zowel een depressie als een alcoholverslaving. Dat is moeilijk behandelen. Als je alcohol nodig begint te hebben, is dat een probleem. Zo’n maand zonder alcohol is een goed experiment om te zien of je nog wel zonder kan.’

‘Als je alcohol nodig begint te hebben, is dat een probleem. Zo’n maand zonder alcohol is een goed experiment om te zien of je nog wel zonder kan’

Tot 4 januari kunnen studenten zich aanmelden via een speciaal studentenportal op de website van Ik Pas. Inschrijven kan als individu, maar ook als groep, met je hele studievereniging of dispuut bijvoorbeeld. Ik Pas zal gedurende de maand virtuele schouderklopjes en adviezen sturen.

 

En als het nou toch niet lukt om van de alcohol af te blijven? Dan is er een speciale e-health behandeling, ontworpen door UvA-ontwikkelingspsycholoog en verslavingsdeskundige Reinout Wiers. Tijdens die behandeling leer je onder andere hoe je je hersenen kunt trainen om de associaties die je hebt bij het zien van een glas alcohol te veranderen.

 

Dit bericht is op 14 december aangepast. In een eerdere versie van dit bericht stond dat de inschrijving voor de studentenportal van Ik Pas pas op 1 januari zou openen. Dat is niet waar. De portal werd al in december geopend.