Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniel Rommens
actueel

Update | Terug naar thuiswerken en online studeren: de nieuwe maatregelen op een rij

Irene Schoenmacker,
15 november 2021 - 09:57

De strengere maatregelen die vrijdag zijn afgekondigd gelden ook voor de universiteit. Thuiswerken wordt weer de norm en er geldt een maximale groepsgrootte van 75 personen.

Dat betekent dat colleges voor meer dan 75 studenten weer opnieuw via een livestream zullen worden vertoond. Een andere optie is dat deze colleges worden opgenomen en dat studenten ze later terug kunnen kijken. De maximale groepsgrootte geldt ook voor oraties en promoties.

 

Ook de Universiteitsbibliotheek heeft door de maximale groepsgrootte minder plaats, net als andere studieplekken. Tentamens en examens zijn wel uitgezonderd van deze regel.

 

Daarnaast stelt de UvA dat iedereen thuis moet werken, tenzij het echt niet anders kan. Wie onderwijs geeft of onderzoek doet en daarvoor op de universiteit moet zijn, is wel welkom. Datzelfde geldt voor mensen met een lastige thuissituatie.

 

‘De maatregelen hebben een forse impact’, schrijft de universiteit op haar website. ‘Heel graag hadden we dit anders gezien, maar we moeten helaas opnieuw een beroep doen op jullie flexibiliteit’. De maatregelen gelden vanaf afgelopen zaterdag voor 3 weken. De sluitingstijd van de bedrijfsrestaurants in de UvA-gebouwen, Crea en het USC wordt aangepast naar 20.00 uur. Dit betekent dat daar na 20.00 uur ook niet kan worden vergaderd.

 

De al eerder ingevoerde mondkapjesplicht blijft uiteraard gelden. Ook roept de universiteit studenten en medewerkers met klem op om twee keer per week te testen. Er zijn gratis zelftesten beschikbaar via www.zelftestonderwijs.nl.

 

Ook werd er in de persconferentie gesproken over de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs, zo ook in het hoger onderwijs. Daarvoor is een wet in de maak. 'Het moet mogelijk worden om het coronatoegangsbewijs in het hoger onderwijs in te zetten – maar: alleen als het niet anders kan', zei demissionair minister Hugo de Jonge. 'Dat wil zeggen: alleen als de situatie zó zou verslechteren dat online onderwijs het enige alternatief zou zijn.' 

 

Update Acta 11.35 uur: Tandheelkundefaculteit Acta heeft vandaag het onderwijs en zorg op Acta hervat naar de normale capaciteit. De directie van Acta heeft dit besluit genomen in overleg met de GGD. Dit betekent dat alle patiëntafspraken die gepland staan in de week van 15 november regulier plaatsvinden. Patiënten worden verzocht om maximaal 5 minuten voor hun afspraak te komen. Wel gelden ook voor Acta de nieuwe coronaregels die afgelopen zaterdag zijn ingegaan. De reguliere zorg en het fysieke onderwijs bij Acta werden vorige week opgeschort en het pand werd gesloten wegens een groot aantal coronabesmettingen onder studenten.