Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
De vijfjesmaatregel die decaan Frank van Vree wil invoeren op de Faculteit der Geesteswetenschappen wordt niet gevolgd door andere faculteiten. Dat blijkt uit een rondgang van Folia Web langs de decanen van de UvA. De maatregel – waar veel studenten tegen zijn - houdt in dat studenten in de propedeuse vijven kunnen compenseren met zevens. Van Vree zegt dat het ‘een pedagogische maatregel’ is.

‘Ook wij hebben overwogen een compensatiesysteem in te voeren, maar bij rechten ligt het lastig door de opzet van het curriculum,’ zegt rechtendecaan Edgar du Perron. ‘Een groot aantal vakken is verplicht voor de toegang tot togaberoepen als rechter of advocaat. Compensatie kan alleen binnen die vakken, omdat het eindcijfer altijd voldoende moet zijn. Maar principieel is er niets tegen om binnen eenzelfde vakgebied compensatie toe te staan, want het is arbitrair of je een vak als een geheel tentamineert, met compensatie binnen het tentamen, of opsplitst in onderdelen, met compensatie tussen die onderdelen. Wie daartegen is, zou consequent moeten zijn en vinden dat je ook binnen één tentamen voor elke vraag een voldoende moet halen.’

Niet aan de orde
Geneeskundedecaan Marcel Levi gaat de maatregel zeker niet invoeren. ‘Dit is in het AMC in het geheel niet aan de orde,’ zegt hij. ‘Voor alle onderdelen dient een voldoende te worden gehaald.’ Ook het Academisch Centrum Tandheelkunde (Acta) voert de maatregel, ondanks de positieve aspecten die eraan verbonden zijn, niet in. ‘Alle toetsen, tentamens en examens maken deel uit van de eindtermen van de studie tandheelkunde zoals vastgelegd in het raamplan tandheelkunde. Om tandarts te kunnen worden, moet onverkort alles zijn gehaald,’ zegt Acta-decaan Albert Feilzer.

Niet opportuun
Economiedecaan Han van Dissel vindt de discussie niet opportuun op dit moment. ‘Op de Faculteit Economie en Bedrijfskunde hebben we net een nieuw curriculum ingevoerd volgens het 8-8-4-systeem. Laten we eerst maar eens zien hoe dat gaat.’ Van Dissel, die eerder werkzaam was aan de Erasmus Universiteit waar de compensatiemaatregel is ingevoerd, zegt wel dat er volgens hem ‘voldoende wetenschappelijk bewijs’ voorhanden is dat er een motiverend en stimulerend effect uit kan gaan van de maatregel.
website loading