Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Lukassfr (Unsplash)
actueel

‘Regering onderzoekt invoering coronapas op universiteit’

Henk Strikkers,
1 november 2021 - 15:24

De regering onderzoekt of het op korte termijn mogelijk is om de corona-QR-code te verplichten in het hoger onderwijs en het mbo. Dat meldt de NOS. Het zou een van de aankondigingen zijn die demissionair premier Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge morgen zullen doen in de coronapersconferentie.

Het kabinet werkt al langer aan een wetsvoorstel waarmee het mogelijk gemaakt wordt om een test- of vaccinatiebewijs te vereisen voor het hoger onderwijs, maar de Tweede Kamer heeft hier nog niet over gestemd. Voordat dit ingevoerd kan worden moeten zowel de Tweede als de Eerste Kamer ermee akkoord gaan.

 

Logistiek

De invoering van een verplichte coronapas zou problemen kunnen opleveren voor onderwijsinstellingen. Zo moeten universiteiten en hogescholen een manier vinden om studenten te controleren zonder dat er lange rijen of grote oplopen ontstaan.

 

In de toelichting bij het wetsvoorstel staat bovendien dat universiteiten ‘zich ervoor inspannen de toegankelijkheid van het onderwijs te waarborgen voor studenten zonder testbewijs.’ Dat zou betekenen dat universiteiten hun studieprogramma ook online moeten aanbieden voor studenten zonder corona-QR-code. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) laat daarom ook weten dat de invoering ‘misschien wel onuitvoerbaar’ is.

 

Mondkapjesplicht

Volgens de NOS wordt morgen ook aangekondigd dat de coronapas gaat gelden in sportscholen, zwembaden en doorstroomlocaties zoals dierentuinen, pretparken en musea. Bovendien zou de mondkapjesplicht weer worden ingevoerd in publieke binnenruimtes zoals stations, bibliotheken en concertzalen, en bij contactberoepen. Mogelijk wordt de mondkapjesplicht ook ingevoerd in winkels, maar de NOS stelt dat daarover morgen pas een besluit valt.

 

Dit bericht is op dinsdag 2 november aangevuld met de reactie van de VSNU.

Lees meer over