Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans
actueel

Allard Pierson geeft 37 antieke voorwerpen uit Italiaans scheepswrak terug aan Sicilië

Dirk Wolthekker,
20 oktober 2021 - 07:26

Scheidend directeur van het Allard Pierson Wim Hupperetz was maandag aanwezig in Palermo bij de teruggave van bijna veertig archeologische voorwerpen die het AP onrechtmatig in bezit had.

De objecten, bestaande uit 36 aardewerken kommen en een amfoor uit het scheepswrak van de Secca di Capistello, werden in 1982 door de UvA aangekocht van een sportduiker uit België. Bij de voorbereiding van de tentoonstelling Sicilië en de zee in 2014 bleek dat deze voorwerpen illegaal waren opgedoken uit het wrak, dat zich bevindt in de Tyrrheense Zee, rond de zogenoemde Eolische eilanden bij Sicilië.

Allard Pierson-directeur Wim Hupperetz

Het wrak van Capistello, dat ‘het vervloekte wrak’ wordt genoemd, ligt op een diepte van tussen de zestig en negentig meter en werd ontdekt in de jaren zestig van de twintigste eeuw. Het wrak geldt als een van de belangrijkste sites in de geschiedenis van de onderwaterarcheologie van Sicilië. Het waren Siciliaanse duikers die het meer dan vijftig jaar geleden ontdekten, hoewel het eerste officiële onderzoek een paar jaar later door een Duits team werd uitgevoerd. De plek van het wrak is in de loop der jaren herhaaldelijk geplunderd, maar de laatste jaren is de locatie door de maritieme autoriteiten van Sicilië met behulp van onderzeeërs en diepzeeduikers in beheer en bescherming genomen.

 

Claim

Tijdens de tentoonstelling in het AP – en daarna in andere Europese erfgoedinstellingen – werden de schatten uit de derde eeuw voor Christus herkend door Sebastiano Tusa, een hoge Siciliaanse functionaris op het gebied van maritiem erfgoed. De Siciliaanse autoriteiten hebben nooit een claim ingediend, maar de UvA besloot een eventuele claim niet af te wachten en de voorwerpen te retourneren naar Italië.

 

Nog begin dit jaar werd het AP in NRC Handelsblad ervan beschukldigd een Griekse drinkvaas in bezit te hebben met een dubieuze herkomst. De instelling liet toen weten ‘structureel en intensief’ op zoek te gaan naar de herkomst van dubieuze objecten. Een grote tentoonstelling van vondsten uit de Secca di Capistello is nu te zien in het Museo Eoliano op het eiland Lipari.