Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Janericloebe (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

Amsterdam UMC-bestuurder die plagieerde in blogs mag aanblijven

Sterre van der Hee,
24 september 2021 - 13:29

Amsterdam UMC-bestuurder en hoogleraar Mark Kramer (interne geneeskunde), die voor intranetblogs teksten gekopieerd zou hebben van onder meer Volkskrant-columnist Peter de Waard, mag aanblijven als lid van de Raad van Bestuur. Dat meldt de Raad van Toezicht na onderzoek van een externe commissie. 

Deze zomer bleek dat Kramer, binnen de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor kwaliteit, veiligheid, capaciteit, logistiek, allianties en opleidingen, in zijn intranetcolumns had geplagieerd. Volgens de Volkskrant had Kramer in elk geval teksten overgenomen uit zes columns van columnist Peter de Waard die in de afgelopen anderhalf jaar verschenen. Verder zou Kramer teksten hebben kopieerd van teksten van de vorig jaar overleden voormalig theaterdirecteur Gerrit Korthals Altes, cultuurhistoricus Eymert-Jan Goossens, schrijver Aernout Borms en NRC-journalist Wouter van Noort.

‘Kramer heeft “herhaaldelijk onzorgvuldig” gehandeld en de beginselen van “goed auteurschap” geschonden’

Een tweekoppige externe commissie, bestaande uit hoogleraar jurisprudentie Ton Hol van de Universiteit Utrecht en hoogleraar bestuurskunde Zeger van der Wal van de Universiteit Leiden, heeft inmiddels geconcludeerd Kramer ‘herhaaldelijk onzorgvuldig’ heeft gehandeld en dat hij de beginselen van ‘goed auteurschap’ heeft geschonden. Daarbij merkt de commissie aan dat het geen wetenschappelijke publicatie betreft.

 

De Raad van Toezicht heeft de conclusie overgenomen, maar zegt er desondanks vertrouwen in te hebben dat Kramer zijn functie als bestuurder op een goede manier kan voortzetten. Zowel de Raad van Toezicht als de Raad van Bestuur hebben meermaals ‘indringend’ met Kramer gesproken, aldus het Amsterdam UMC. Kramer heeft in deze gesprekken spijt betuigd en ‘blijk gegeven van reflecterend vermogen’.