Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Nieuwe directeur Alumnirelaties en Universiteitsfonds al weer vertrokken

Dirk Wolthekker,
16 september 2021 - 09:14

Directeur Marie-Christine Vink, die vorig jaar augustus werd aangetrokken als opvolger van Carolyn Wever, heeft het Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds (BAU) alweer verlaten.

De na een jaar vertrokken directeur volgde Carolyn Wever op, die de afdeling de afgelopen vijftien jaar heeft opgebouwd en vorig jaar met pensioen ging. Voor de vacante post zette de UvA het executive search-bureau Holtrop Ravesloot aan het werk, dat met Vink op de proppen kwam.

‘In tegenstelling tot veel Angelsaksische landen is het doneren of nalaten van geld aan de universiteit waaraan je hebt gestudeerd in Nederland geen automatisme’

Volgens kenners van de alumniwereld en de universitaire fondsenwerving gaat het om een lastige functie. Aan de ene kant vereist het allerlei marketingachtige kwaliteiten – zo moet er op een sympathieke en empatische manier geld worden binnengeharkt bij oud-studenten. Aan de andere kant zijn voorzichtigheid, niet al te veel uitbundigheid en grote discretie van belang. In tegenstelling tot veel Angelsaksische landen is het doneren of nalaten van geld aan de universiteit waaraan je hebt gestudeerd in Nederland geen automatisme, en zit het niet per se in de genen van de gemiddelde alumnus.

 

‘Een frisse wind’

Wat er mis is gegaan bij de komst van Vink, is niet duidelijk. Zelf wil ze er niet te veel over kwijt, behalve dat ze in het jaar van haar directeurschap ‘een visie’ op filantropie heeft neergezet. Ze heeft bedacht hoe de UvA ‘veel dichter op haar alumni’ zou kunnen gaan zitten, en hoe  de universiteit ‘alle jongere alumni’ ook bij het alumnibeleid kan betrekken. Vandaar bijvoorbeeld dat de enigszins vergrijsde Universiteitsdag – mede door corona – een vierdaags digitaal kennisfestival werd, onder de noemer ‘UvA Open’. Er was ‘een frisse wind’ nodig, zei Vink op haar eigen LinkedIn-pagina naar aanleiding van de enthousiaste online reacties op het festival. Nu zegt ze dat ze misschien ‘iets te ondernemend’ was voor de UvA. ‘Ik heb iets neergezet, maar het is beter als een ander dat nu in een volgende fase brengt. Misschien ben ik wel meer een interimmer.’

 

Afgelopen voorjaar vertrok ook de adjunct-directeur van BAU, teven hoofdredacteur van het alumniblad Spui en heeft ook de ‘development manager' van de afdeling zijn ontslag ingediend om een overstap te maken naar de VU. De UvA moet nu op zoek naar een nieuwe directeur Alumnirelaties en Universiteitsfonds. Tot die tijd is Vink tijdelijk opgevolgd door de directeur van Bureau Communicatie van de UvA.

 

UvA Bridge

Ondertussen is het digitale alumniplatform UvA Bridge, waar Vink nog bij betrokken is geweest, wel van de grond gekomen. Afgelopen week is het platform, dat zich nadrukkelijk óók op jongere alumni richt, formeel van start gegaan. Het interactieve platform is niet alleen bedoeld ‘voor alle alumni’ van de UvA, maar het wordt ook gemaakt ‘door alle alumni’ van de UvA en gaat dus ook ‘over alle alumni’ van de UvA. Natuurlijk speelt filantropie – de (financiële) liefdadigheid van alumni van en voor de UvA – een belangrijk rol, maar nadrukkelijker dan voorheen lijkt UvA Bridge een brug te willen slaan tussen de verschillende generaties alumni in binnen- en buitenland. Dit gebeurt onder meer met workshops en trainingen, feedback op je cv en de mogelijkheid te oefenen voor een sollicitatiegesprek.

Lees meer over