Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Bruggen op Roeterseilandcampus krijgen binnenkort eindelijk naambordjes

Sterre van der Hee,
18 juni 2021 - 13:24

Een tijdlang was het een mysterie: de naam van de bruggen op de Roeterseilandcampus. Binnenkort worden eindelijk naambordjes op de bruggen geplaatst. De opschriften: Derkje Hazewinkel-Suringabrug, Theodore Limpergbrug en Rita Vuykbrug.

Met oog op vindbaarheid voor nood- en hulpdiensten stelde de UvA enkele jaren geleden voor de naamloze bruggen op de Roeterseilandcampus een naam te geven. Het College van Bestuur diende vervolgens een voorstel in bij de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte van de gemeente Amsterdam. Inmiddels zijn de namen door de gemeente vastgesteld. 

‘Derkje Hazewinkel-Suringa was in 1932 de eerste vrouwelijke jurist die hoogleraar werd’

De namen van de bruggen hebben alledrie een link met de faculteiten op de Roeterseilandcampus: de rechtenfaculteit, de economiefaculteit en de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. De brug tussen de ingang van REC-A en REC-E, het dichtst bij de Roetersstraat, heet de Derkje Hazewinkel-Suringabrug. De brug is vernoemd naar UvA-hoogleraar Hazewinkel-Suringa (1889-1970) die in 1932 de eerste vrouwelijke jurist was die hoogleraar strafrecht werd. Zeven jaar later, in 1939, was ze ook de eerste vrouwelijke decaan van de UvA-rechtenfaculteit. 

 

De middelste brug is de Theodore Limpergbrug genoemd, naar Theodore Limperg (1879-1961), de grondlegger van (wetenschappelijke) bedrijfseconomie in Nederland en de founding father van de UvA-economiefaculteit. De derde brug, vlakbij de Plantage Muidergracht, heet de Rita Vuykbrug. Rita Vuyk (1913-1989) was UvA-hoogleraar psychologische ontwikkelingsleer en de eerste vrouwelijke psychologiehoogleraar. 

 

Naambordjes volgen binnenkort, maar hangen er nog niet wegens vertraging bij de levering door de gemeente. De namen van de bruggen zijn ook terug te vinden op de bruggenkaart van Amsterdam

 

Bekijk ook onze eerdere video over de naamgeving van de brug tussen REC-A en REC-E.