Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Wouter van der Wolk (UvA)
actueel

UvA gaat toch geen aula bouwen in Oudemanhuispoort

Henk Strikkers,
10 juni 2021 - 10:10

Het plan om een nieuwe grote aula te bouwen in de Oudemanhuispoort is van de baan. De UvA ziet ervan af om geld te besparen. Het schrappen van de aula is een van de aanpassingen die de universiteit moet doen om een gat van 40 miljoen euro in de begroting van de nieuwbouwplannen te dichten.

Het is de derde keer in tweeënhalf jaar dat de universiteit een grote ingreep doet in haar plannen voor het Universiteitskwartier. In maart 2019 besloot de universiteit om verbouwplannen minder snel uit te voeren om geld te besparen, begin dit jaar besloot de UvA om extra onderzoek te doen naar de fundering van gebouwen. Ook dat leverde vertraging op.

 

Geen aula

De UvA moet nu weer een tegenvaller incasseren: door oplopende bouwkosten heeft de universiteit besloten om geen nieuwe aula te bouwen in de Oudemanhuispoort. Die bouwkosten lopen volgens de UvA op ‘door marktontwikkelingen, de slechte staat van sommige monumentale panden en de complexe bouwlogistiek in de oude binnenstad’.

 

Daardoor blijft de UvA de Oude Lutherse Kerk op het Spui de komende jaren gebruiken als aula. De ruimte die daarmee vrijkomt in de Oudemanhuispoort wordt gebruikt om theater- en muziekwetenschappen een plek te geven in de Poort.

BG-3

Naast het niet bouwen van de aula is ook het voorlopig niet slopen van het paviljoen van Theo Bosch bij BG3 een besparingsmaatregel. Daardoor kan het bestuur en de staf van de Faculteit der Geesteswetenschappen voorlopig zijn intrek nemen in BG3. De universiteit benadrukt wel dat het nog steeds van zins is BG3 te vervangen door nieuwbouw.

 

Met deze ingrepen verwacht de UvA ongeveer 30 miljoen euro te kunnen besparen op de plannen. Er zijn hiervoor geen aanpassingen nodig in het Strategisch Masterplan voor het Universiteitskwartier, dat de gemeente en de UvA recent presenteerden.