Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Altan Erdogan
actueel

UvA-geheimen | Waarom heet het nieuwe AI-gebouw Lab42?

Altan Erdogan,
8 juni 2021 - 11:53

Op Science Park bouwt de UvA aan Lab42. Het cijfer in de naam van het toekomstige bètapand is ontleend aan The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, een Britse science fictionserie van, toeval of niet, ongeveer 42 jaar geleden. Hoe zit dat?

Wat meteen opvalt als je tegenwoordig het Science Park oploopt, is dat het weidse, Amerikaans aandoende gevoel op de campus deels is verdwenen. Voor het hoofdgebouw steken stalen geraamtes hoog uit boven de grond, als teken dat er een nieuw tijdperk aanbreekt en dat geen enkele vierkante meter op de UvA onbenut blijft.

Belangrijk onderdeel is het Lab42-gebouw dat hier verrijst, en dat vanaf het collegejaar 2022/2023 onderdak moet bieden aan studenten en wetenschappers die zich voornamelijk verdiepen in kunstmatige intelligentie.

‘Het getal 42 is het antwoord op de ultieme vraag over het leven, het universum en het alles,’ meldt een doek dat rond het bouwterrein op het hek hangt. Voor veel wiskundigen en informatica-wetenschappers blijkbaar een soort publiek geheim.

Foto: Altan Erdogan

De meesten kennen dan waarschijnlijk ook de sciencefiction-serie The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, gebaseerd op de beroemde radio- en boekenserie van Douglas Adams, waar de uitleg van dit getal uit komt. (De nogal lelijke Nederlandse titel is Het transgalactisch liftershandboek.) In deze serie – een culthit onder wetenschappers – komt 42 voor als uitkomst op de ‘vraag over alles’ uitgerekend door de supercomputer Deep Thought.


Douglas Adams
Als wiskundig onbenul en ‘bètablokker’ was de eerste reflex van deze Folia-redacteur om een wiskundige haarfijn en in toegankelijke taal te laten uitleggen hoe dit zit met dat wonderlijke, alles oplossende getal 42. Dat was geen goed idee, want de werkelijkheid achter het tot leven wekken van dit getal is veel prozaïscher dan gedacht. Er valt niet zo veel uit te leggen. De schrijver Douglas Adams had namelijk weinig diepere gedachtes bij de keuze voor 42.

 

Na jaren van giswerk door het publiek en het bedenken van allerlei theorieën door zijn lezers en fans legde hij het uit in 1993. Het was een grapje, niets meer en niets minder. ‘Ik zat achter mijn bureau, staarde naar mijn tuin en dacht: “42 is prima.” Dat tikte ik op. Einde verhaal.’

Het getal 42 wordt op de gekste plekken gebruikt als een verborgen of openlijke verwijzing naar The Hitchhiker’s Guide
Foto: Benthem Crouwel
Tekening van interieur Lab 42 door ontwerpbureau

Ondanks deze ontnuchterende uitleg is het getal 42 nooit meer afgekomen van de mythische zweem die er omheen hangt. Het wordt op de gekste plekken gebruikt als een verborgen of openlijke verwijzing naar The Hitchhiker’s Guide in formules, recepten, liedjes en namen van popbands (Level 42 bijvoorbeeld).

En nu dus ook voor het nieuwe UvA-gebouw. Meer nog dan bij popbands of nerdy theorieën over de toekomst van de aarde is de verwijzing naar de serie logisch. In alle afleveringen speelt de zin en onzin van wetenschap een grote rol, en ook de supercomputer Deep Thought moet van artificial intelligence en algoritmen – heette dat toen al zo? – aan elkaar hebben gehangen.

Demontabel
De duurzaamheid spat straks overal van het pand af, dat is ontworpen door architecten van Benthem Crouwel. Het wordt een circulair, demontabel gebouw. Op het dak – uiteraard voorzien van zonnepanelen – wordt regenwater opgevangen waarmee de toiletten worden doorgespoeld. Het ontwerp schijnt zelfs gezond uit te pakken voor de gebruikers, die via looproutes worden verleid om zo veel mogelijk de trap te nemen in plaats van de lift.

Vooralsnog ligt de bouw op schema. Ook lijkt Lab42 binnen het budget te worden afgebouwd, maar dat is, kunstmatige intelligentie of niet, natuurlijk nooit zeker.


Mysterie ontrafeld! Heb je ook een UvA-geheim dat je graag ontrafeld zou willen zien? Mail ons op redactie@folia.nl.