Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

#UvAKiest | Tussentijdse opkomst verkiezingen studentenraad zeer laag

Dirk Wolthekker,
3 juni 2021 - 08:56

Halverwege de studentenraadsverkiezingen van deze week lijkt de invloed van corona bij de opkomst groot; was de tussenstand vorig jaar al laag, nu is de tussenstand zeer laag te noemen. Alle opkomstpercentages vertonen een sterk dalende trend.

Uit een tussentijdse peiling van het centraal stembureau blijkt dat de opkomst bij de studentenraadsverkiezingen zeer laag is en zelfs lager dan vorig jaar. Het centraal stembureau stond ook even met de ogen te knipperen, maar om half vier gisterenmiddag had nog maar 7,0 procent van de studenten zijn of haar stem uitgebracht voor de directe zetels in de centrale studentenraad. Vorig jaar was dat rond hetzelfde moment 8,4 procent. Dat werd toen ook al als een zeer laag percentage beschouwd, maar het kan kennelijk nog lager.

 

(Lees verder onder de infographic)

Sterke daling Acta en PPLE

Op alle faculteiten en bij alle districten is een sterke daling zichtbaar. Vrijwel nergens is de opkomst boven de 10 procent, behalve bij de bachelor geneeskunde (11,8 procent), social sciences (11,1 procent) en de opleiding Politics, Psychology, Law & Economics (PPLE) met 35,4 procent. De opkomst bij PPLE lijkt behoorlijk, maar in vergelijking met vorig jaar (47,1 procent) is het laag. Dat is opvallend, want dit jaar is er echt iets te kiezen. Vorig jaar deed enkel Inter mee, nu dingen drie partijen mee naar de gunst van de kiezer.

 

Ook bij tandheelkundefaculteit Acta is de neerwaartse trend ingezet: vorig jaar een tussenopkomst van 20,6 procent, nu nog maar 7,7 procent. Overigens valt daar nog steeds niets te kiezen, want er doet maar één partij mee. Dat is KiesActa dat negen kandidaten heeft opgesteld voor een studentenraad met acht zetels, waardoor vrijwel iedere kandidaat een zetel kan innemen.

 

Subdistricten

Steeds meer opleidingen vormen eigen stemdistricten binnen hun faculteit. De hoop en de verwachting was dat dit misschien zou leiden tot een hogere opkomst, maar dat is nauwelijks uitgekomen: communicatiewetenschap, psychologie, social sciences, ze hebben er allemaal een heel of half procentpuntje bij, maar het blijft erg laag. Communicatie; nu 4,2 procent, vorig jaar 3,5 procent. Psychologie 6,2 procent, vorig jaar 5,5 procent. Het veronderstelde politiek engagement bij de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen is daarmee niet terug te zien in de opkomstcijfers.

 

Campagne

Toch is niet zeker dat corona de enige boosdoener is. Het zal zeker meespelen, maar het centraal stembureau wijst erop dat veel studenten hun stemlink ontvangen op een privémailadres van gmail of hotmail, waardoor de link in de spambox kan verdwijnen of ernstig vertraagd binnen kan komen. Daarnaast zijn veel stemgerechtigde internationals nog steeds in het buitenland en gaan de campussen maar heel mondjesmaat weer open, waardoor campagne voeren moeilijk is.

 

Evenals vorig jaar is (de strijd tegen) corona en de gevolgen daarvan voor studenten een hot issue bij de verder tamme verkiezingen. Ging het vorig jaar vooral over het online tentamensysteem proctoring, waar veel weerstand tegen bestond (en bestaat). Dit jaar is studentenwelzijn een punt van zorg bij de meeste partijen.

 

De verkiezingen gaan nog door tot komende vrijdag 4 juni 23.59 uur. De uitslag zal op 11 juni om 17 uur online bekend worden gemaakt.