Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Vera Duivenvoorden (Folia-archief)
actueel

Voor het eerst in jaren geen UvA-team bij Damloop

Henk Strikkers,
3 juni 2021 - 14:13

Dit jaar zal er geen UvA-team meedoen aan de Dam tot Damloop. Dat heeft het Universitair Sportcentrum (USC) besloten. Het is simpelweg te duur voor het USC, dat in financieel zwaar weer zit. Het UvA-team won meer dan eens het teamklassement.

‘Het kost voor ons zo’n 30 tot 35 duizend euro om als team mee te doen aan de Damloop,’ vertelt Marco Hoekstra van USC, die aangeeft dat het sportcentrum simpelweg niet zo heel veel geld meer op haar rekening heeft staan. ‘Het inschrijfgeld is bovendien meer dan wat we nu per week binnenkrijgen. Dat gaat hopelijk dit weekend wel veranderen als we in binnenruimtes de anderhalve meter mogen loslaten.’

 

Hoekstra benadrukt dat het USC nu extra voorzichtig met haar geld moet omgaan. ‘We hebben aan het bestuur van de UvA en de HvA voorgelegd hoe belangrijk men het vindt dat we toch meedoen aan de Damloop,’ zegt Hoekstra. Volgens hem hebben het bestuur van de universiteit en de hogeschool nog geen duidelijk antwoord gegeven op die vraag. ‘Uiteindelijk komt de rekening op de een of andere manier namelijk bij hen terecht. Als je dan niet direct een volmondig ja krijgt, dan moet je je conclusies trekken.’

 

Winnende teams

In 2005 deed er voor het eerst een klein team van zo’n tien deelnemers van de UvA en de HvA mee aan de Damloop. Dat team groeide al snel uit tot zo’n zevenhonderd man in 2011. Naast zo’n zevenhonderd recreatieve lopers deden er de laatste jaren ook steeds twee wedstrijdteams met de tien snelste mannen en vrouwen mee. Die wedstrijdteams wonnen regelmatig het ploegenklassement. Met name de vrouwen waren jarenlang onverslaanbaar: ze wonnen vanaf 2012 ieder jaar.

 

De Dam tot Damloop is een van de grootste hardloopevenementen van Nederland. De wedstrijd van tien Engelse mijlen (16,1 kilometer) vindt jaarlijks in september plaats en voert van Amsterdam naar Zaandam. Vorig jaar werd de Damloop afgelast vanwege de coronamaatregelen.